Naamio "Fang"

280 €

Fang-kansa, Gabon, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Naamio on peräisin Fang-kansan keskuudesta Gabonista. Fang-kansa asuu myös hajanaisina ryhminä eteläisessä Kamerunissa sekä Päiväntasaajan Guineassa, jossa he edustavat suurinta etnistä ryhmittymää Rio Munin manneralueella.

Fang-kansa noudattaa patriliaarista sukulinjaa ja ovat sekä eksogaamisia (ulkoryhmäavioliittoisuus) että polygaamisia (moniavioisia). Fang kansat elävät tiiviissä kyläyhteisöissä, toisistaan riippumattomina. Fangit harjoittivat pääosin maanviljelyä ja metsästystä, mutta kolonialismin myötä suurin osa kyläyhteisöistä siirtyi viljelemään kaakaota.

Ollessaan Ranskan siirtomaavallan alla Fangit käännytettiin kristinuskoon, mutta itsenäistymisen myötä kiinnostus omaa uskontoa Bieri (Byeri) kohtaan on palannut. Bieri kuvaillaan länsimaisissa kulttuureissa ”esi-isähenkien palvontana” tai ”kuolleiden kulttina”, mutta tämä on usein vain kankea määritelmä siitä mitä Bieri todellisuudessa edustaa. Fang-kansan (ja muiden vastaavien Bantujen) vakaa usko esi-isäreliikkeihin ja niissä piileviin voimiin on synnyttänyt suuren määrän upeaa esineistöä, kuten patsaita, naamioita sekä reliikkikoreja.

Tämä iäkäs naamio on patinoitunut upeasti. Naamio on koristeltu mustalla ja punaisella pigmentillä sekä kaoliinisavella. Iänmukaista vahvaa kulumaa ja seremoniallisen käytön jälkiä. Kevyttä ja erittäin haurasta vanhaa puuta. Murtumia, lohkeamia, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 45cm x 18cm.