Kaapimet "Ertebølle"

120 €

Myöhäismesoliittinen kivikautinen kulttuuri, n. 5400eaa - 3950eaa, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Piikivestä valmistetut kaapimet ovat peräisin myöhäismesoliittisen Ertebøllen kulttuurin parista Tanskasta. Ertebølle on kehittynyt samalla seudulla sitä edeltäneiden Maglemosen (9000–6400 eaa.) ja Kongemosen kulttuurin (6400–5400 eaa.) pohjalta. Ertebøllen kulttuurin ydinaluetta on ollut Tanskan rannikkoseudut ja saaristo. Asuinpaikkoina olivat lahdet, salmet ja joensuut. Väestö on ollut tervettä ja saanut elantonsa pääosin merestä. Eri Ertebøllen ryhmien välillä on ollut tiiviit yhteydet ja ryhmät ovat käyneet kauempanakin. Väestö on liikkunut ruuhillaan vesitse ja he ovat pitäneet yhteyttä lähiryhmien kanssa, jotka ovat muodostaneet pienempiä kulttuurillisesti hieman eriytyneitä heimoja. Kauemmaksi on menty hieromaan kauppaa, mikä näkyy myös löytöesineistössä. Materiaalit ovat olleet puuta, luuta, keramiikkaa ja sarvi- sekä piikivityökaluja.

Erilaiset vaikutteet keramiikassa ja esineiden valmistamisessa, sekä eksoottisten tuotteiden, kuten esimerkiksi viljan hankkiminen, kertovat yhteyksistä joita tehtiin runsaammin vuosien 4300-3900 eaa. aikana. Ertebøllen kulttuurin katsotaan päättyneen maatalouden yleistymiseen Etelä-Skandinaviassa. Silloin puhtaat keräilijä-metsästäjä-kalastaja-yhteisöt ovat ottaneet vanhojen elinkeinojen rinnalle alkeelliset viljely- ja karjanhoitokeinot.

Kaapimet ovat hyvässä kunnossa. Laakeilla, teräväreunaisilla työvälineillä puhdistettu nahkoja ja vuotia. Iänmukaista kulumaa ja pieniä lohkeamia. Maa-ainesta, pölyä ja likaa. Kooltaan noin. 7,5cm x 6,2cm ja 7,0cm x 2,5cm. Myydään parina.