Kokoelma helmiä "Kemet"

myyty

Muinainen Egypti, Uusi valtakunta n. 1550eaa, Egypti, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Muinainen Egypti eli faaraoiden Egypti oli Koillis-Afrikassa, pääasiassa nykyisten Egyptin ja Sudanin alueella noin vuosina 3150eaa-30eaa kukoistanut historiallinen sivilisaatio. Se oli yksi maailman vanhimmista korkeakulttuureista ja sen mittava historia onkin usein jaettu karkeasti kahteen osaan. Nämä ajanjaksot tunnetaan nykyään esidynastisena ja dynastisena ajanjaksona, joista ensiksi mainittu kesti noin vuodesta 5000eaa vuoteen 3200eaa ja jälkimmäinen vuodesta 3200eaa vuoteen 332eaa. Esidynastisen ajanjakson aikana, eli ennen Egyptin yhdistymistä saman hallinnon alle, ensimmäiset selkeät asutukset ilmestyivät mahtavan Niilin törmälle. Yhtenäisen Egyptin valtakunta syntyi Ylä- ja Ala-Egyptin yhdistymisestä (n. 3150eaa).

Egyptin historia jaetaan dynastioihin, hallitsijasukuihin, joiden kuninkaat eli faaraot hallitsivat maata noin 3000-luvulta eaa aina vuoteen 30eaa saakka. Vahvimmillaan Egypti oli suurvalta, jonka vaikutusvalta ulottui aina Syyriasta Libyaan ja Nuubiaan asti. Valtakunnan kolmetuhatvuotiseen historiaan sisältyi kolme kukoistuskautta: Vanha valtakunta (dynastiat 3-6, n. 2686eaa-2160eaa), Keskivaltakunta (dynastiat 11-14, n. 2055eaa-1650eaa) ja Uusi valtakunta (dynastiat 18-20, n. 1550eaa-1069eaa). Myöhäiskaudella (n. 664eaa-332eaa) tarkoitetaan ajanjaksoa joka käsittää dynastiat 26.-31. Sen aikana valtaa pitivät pääasiassa aasialaiset imperiumit Assyria ja Persia. Vieraitten dynastioiden jälkeen Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin persialaisten ikeestä ja aloitti kreikkalais-roomalaisen kauden 332eaa-395eaa. Aleksanteri perusti Egyptiin uuden pääkaupungin Alexandrian ja asetti satraapikseen kenraalinsa Ptolemaioksen. Tämä monituhatvuotinen aikakausi piti sisällään niin poliittisia mullistuksia kuin kulttuurin kukoistuksen kultakausiakin, jotka jättivät pysyvät jäljet muinaiseen maailmaan.

Muinaiset egyptiläiset käyttivät runsaasti koruja ja useimmat omistivat vähintäänkin yhden kaulakorun. Yksinkertaisimmat versiot oli koottu pienistä helmistä jotka oli valmistettu muun muassa simpukankuoren kappaleista, luusta, metallista tai lasitetusta steatiitista. Arvokkaampia ja astetta hienostuneempia olivat amuletin muotoon valmistetut "helmet", joiden aiheina toistuivat usein Uraeus, stilisoitu egyptinkobra (symboloi faaraon valtaa ja kuninkuutta), Wedjat, eli Horuksen silmä (suojeluksen, kuninkaallisen vallan ja terveyden symboli), skarabee (elämän symboli joka omistettiin auringonjumala Ralle, koska sittiäisen edellään työntämä lantapallo edusti auringon loistavaa kehrää), tai jumalat ja jumalattaret (mm. Hathor). Egyptiläinen fajanssi (tjehenet) on todennäköisesti ensimmäinen ihmisen valmistama, ei-savipohjainen keraaminen materiaali. Yksinkertaisten, lasitettujen fajanssihelmien historia juontaa juurensa jo esidynastisen aikakauden Egyptiin (Badarin kulttuuripiiri n. 4400eaa-4000eaa). Egyptiläisen fajanssin pääraaka-aineita olivat kvartsimurske (tai kvartsipitoinen hiekka), kalkkisälpä, emäksiset aineet ja piikalkkilasite. Alunperin emäksenä käytettiin poltetuista kasviaineksista saatua tuhkaa, mutta Ptolemaioksen aikakaudella se korvattiin kokonaan natronilla. Egyptiläisen fajanssin lasitteet hohtivat vihreän ja sinisen eri sävyissä. Väreillä on luultavasti pyritty imitoimaan arvokkaita korukiviä, kuten turkoosia ja afganistanilaista lapis lazulia. Lasitteen värjäämiseen käytettiin kuparia (turkoosi) ja kobolttia (tummansininen). Sininen väri liitettiin Niiliin, taivaaseen ja jumalten asuinpaikkoihin. Vihreä ja turkoosi nähtiin taas maagisena, kasvun ja jälleensyntymän värinä.

Upea pieni kokoelma muinaisia keramiikka-, fajanssi-, lasi- ja korukivihelmiä (akaatti, alabasteri, kvartsi). Kyseiset helmet ovat olleet osa koruja jotka ovat koristaneet muinaisen egyptiläisen rahvaan tai ylhäisön kaulaa. Hyvässä kunnossa. Iämukaista kevyttä kulumaa, lohkeamia, likaa ja maa-ainesta. 15 uniikkia helmeä (kooltaan 0,3cm ja 0,5cm väliltä). Kokoelma kerätty 1900-luvun alussa ja on peräisin Hollannista.

Viittaukset, lainaukset ja lähteet:

Ancient Egypt, World History Encyclopedia.

Egyptian Faiance: Technology and Production, Carolyn Riccardelli, Department of Objects Conservation, December 2017, The Metropolitan Museum of Art.

Ancient Technology: Faiance Beads in the Garstang Museum, Garstang Museum of Archaeology

Gifts of the Nile: Ancient Egyptian Faiance, Friedman, Florence Dunn, Thames and Hudson, London, 1998.

Brooklyn Museum.