Naamio ”Deangle”

myyty

Dan-kansa, Liberia, 1900-lukua, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Dan-kansalle naamiot ovat nimeltään ”Gle/Ge” joka viittaa itse naamion mutta myös niihin henkiin jotka ovat ottaneet naamiot omakseen. Nämä henget ovat näkymättömiä ja ne elävät syvällä metsässä, mutta saattavat päästä kyläyhteisön sisälle naamiaisten aikana. Naamiot eivät siis vain kuvasta näitä henkiä, vaan henget ovat konkreettisesti naamioissa. Uskotaan että jokaisella naamiolla (Gle) on oma persoonansa, aina omaa tanssi- ja puhetapaansa myöten. Naamion kantaja ottaakin näin ”kantaakseen” kaikki nämä Glen piirteet.

Gle voidaan karkeasti kahteen ryhmään: ”Dean gle” joka on sukupuoleton, edustaa kauneutta ja jonka ominaispiirteet ovat enemmän feminiinisiä kun taas ”Bu gle” joka on piirteiltään maskuliinisempi, karkeampi ja pelottavampi.

Tämä upea ”Deangle”edustaa siis Dan-kansan käsitystä kauneudesta ja harmoniasta. Silmät on kapeat ja melkein kiinni. Sopusuhtaiset soikeat kasvot, täyteläiset huulet ja suu joka on aavistuksen avoinna. Otsa on korkea ja sitä reunustaa leveä kankainen panta, joka on koristeltu lukemattomilla kaurikotiloilla. Panta symboloi vaurautta ja vaikutusvaltaa. Naamiossa on upea patina ja sitä on käytetty naamiaisissa todella paljon. Kulumaa, likaa ja pieniä kolhuja saattaa siis tässä naamiossa esiintyä. Naamio on kooltaan noin 27cm x 23cm.