Terrakotta pullo "Nubian"

400 €

Todennäköisesti Napatanin aikakausi, n. 700eaa - 300eaa, Nubia (Sudan), yksityiskokoelmasta Suomesta.

Napatanin aikakausi (n. 700eaa - 300eaa) on Niilin länsirannalla sijainneen kaupungin mukaan nimetty aikakausi. Muinaisen kaupungin rauniot sijaitsevat lähellä nykyistä Kariman kaupunkia Sudanissa. Uuden valtakunnan aikana (n.1550 eaa - 1069 eaa) Nubia oli egyptiläisten miehittämä. Egyptiläiset asuttivat alueita niin etelässä kuin Niilin kolmannen ja neljännen kataraktin välissäkin. Napata oli tällöin maan uskonnollinen keskus. Egyptiläiset vaikuttivat Napatanin kulttuurin merkittävästi. Kuninkaat haudattiin pieniin pyramideihin (nekropolikset sijaitsivat Nurissa ja el Kurrussa) perinteiseen egyptiläiseen tapaan hautaesineiden kuten sarkofagien, šabtien, ruukkujen, kanooppiastioiden ym. kanssa.

Tämä vaikuttava ja hyvin hauras pienikokoinen pilgrim-pullo, eli "pyhiinvaeltajapullo" on valmistettu muottien avulla terrakotasta. Pullo koostuu kahdesta puolipallon muotoisesta puolikkaasta jotka on liitetty savilietteellä yhteen ja pinta tasoitettu ennen sen polttoa. Pullossa on kapea, lyhyt kaula jonka suuaukko kaartuu ulospäin. Pullon yläosassa on myös karkeatekoiset pienet lenkit joiden läpi on mahdollisesti pujotettu nyöri tai ohut nahkahihna.

Kohtalaisen hyvä kunto. Jäänteitä alkuperäisestä tummanpunaisesta maalista. Iänmukaista vahvaa kulumaa. Murtumia ja halkeamia. Museokorjauksia ja liimajäänteitä. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Repeytynyt museon merkki. Kooltaan pullo on noin 9,5cm x 8,0cm x 6,0cm

Huom! Lähes identtinen pullo löytyy Bostonin MFA:n kokoelmista (Museum of Fine Arts Boston).