Fossiili "Argopecten eboreus yorkensis & Terebratulida"

60 €

Devonikausi, n. 370 miljoonaa vuotta sitten, Ranska & Mioseenin epookki, n. 23,03 - 5,333 miljoonaa vuotta sitten, Tamiami, Florida, USA, molemmat yksityiskokoelmasta Hollannista.

Kampasimpukat (Pectinidae) ovat nilviäisten heimo, jonka jäseniä tavataan kaikissa valtamerissä. Siihen kuuluu yli 350 lajia, jotka jaetaan noin 30 sukuun. Kampasimpukat voivat uida ja ohjata suuntaa kuorenpuoliskoja liikuttelemalla. Toisin kuin monet muut simpukat, kampasimpukat eivät kaivaudu hiekkaan vaan liikkuvat aktiivisesti meren pohjalla.

Lonkerojalkaiset (Brachiopoda) eli brakiopodit, on ryhmä selkärangattomia merieläimiä. Tällä hetkellä eläviä lajeja on noin 300, lisäksi lukuisia sukupuuttoon kuolleita. Paleotsooisella kaudella lonkerojalkaisia oli erittäin runsaasti. Nykyiset lajit ovat säilyneet lähes muuttumattomina noin 450 miljoonaa vuotta. Lonkerojalkaiset muistuttavat simpukoita, mutta niiden rakenne poikkeaa simpukoista, koska lonkerojalkaisilla kuoret ovat ylä- ja alapuolella ja simpukoilla sivuilla. Lonkerojalkaisilla on ruumiinontelo ja lonkerokiehkura (lofofori).

Sukupuuttoon kuollut kampasimpukkalaji, oletettavasti Argopecten eboreus yorkensis, eli myöhäismioseenin epookin aikana, n. 5 miljoonaa vuotta sitten. Pienikokoinen brakiobodi, Terebratulida-lahkoon kuuluva laji on taas peräisin devonikaudelta, noin 370 miljoonaa vuotta sitten. Kokonaiset, hyvin yksityiskohtaiset fossiilit ovat erittäin hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja pieniä lohkeamia. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 5,4cm x 5,8cm x 1,8cm & 4,1cm x 3,8cm x 1,8cm. Yhteispaino n. 93g.