Kokoelma fossiileita "Toxaster peroni"

70 €

Varhaisliitukausi, Barrême-vaihe, n. 129 miljoonaa vuotta sitten, Cap Rhir, Agadir, Marokko, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Piikkinahkaiset (Echinodermata) on eläinkunnan pääjakso. Ne ovat säteittäisesti symmetrisiä, yleensä viisiulokkeisia ja elävät merissä, yleensä pohjaeläiminä. Piikkinahkaiset ovat yleensä yksineuvoisia eli sukupuolet ovat erilliset. Toukkavaiheessa ne ovat kaksikylkisiä, ripsekkäitä ja muistuttavat esiselkäjänteisten toukkia. Piikkinahkaisia tunnetaan noin 6 300 nykyisin elävää lajia. Ne jaetaan kuuteen eri luokkaan: merililjat, meritähdet, käärmetähdet, merisiilit, hietadollarit ja  merimakkarat. Lisäksi erotetaan ainakin seitsemän vain fossiileina tunnettua luokkaa. Piikkinahkaiset ovat jälkisuisten (Deuterostomia) toiseksi suurin pääjakso selkäjänteisten jälkeen. Hietadollarit ovat litteitä, kaivautuvia merisiilin sukulaisia, jotka kuuluvat Clypeasteroida-lahkoon.

Toxaster on piikkinahkaisten suku, joka kuuluu Toxasteridae-heimoon. Pienikokoinen merisiililaji eli varhaisliitukaudella, noin 129 miljoonaa vuotta sitten. Kokoelmassa on kahdeksan kaunista fossiilia. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa, pieniä murtumia ja halkeamia. Fossiilien koko vaihtelee 3,5cm ja 2,0cm väliltä. Yhteispaino n. 178g.