Fossiili "Elosuchus cherifiensis"

85 €

Varhaisiitukausi, Alba-vaihe, n. 113,5 - 100,5 milj. vuotta sitten, Taouz, Kem Kem-alue, Marokko.

Archosauromorpha on diapsidisauropsidien kladi, joka käsittää arkosaurit  (kuten krokotiilieläimet ja dinosaurukset, mukaan lukien linnut) ja kaikki muut diapsidit, jotka ovat läheisempää sukua arkosaureille kuin lepidosauromorfeille (kuten liskot, käärmeet ja tuatarat). Ensimmäiset arkosauromorfit kehittyivät permikauden lopulla, mutta ryhmä yleistyi vasta triaskaudella permikauden joukkotuhon jälkeen.

Elosuchus cherifiensis (Fortignathus) on sukupuuttoon kuollut krokotiilieläimiin kuulunut laji, joka eli varhaisliitukaudella, nykyisen Algerian ja Marokon alueella Pohjois-Afrikassa. Elosuchuksella oli pitkä ja kapea kuono kuten tämän päivän gaviaalilla. Lajin uskotaan olleen kokonaan vedessä elävä eläin. Ranskalainen René Lavocat nimesi Elosuchus cherifiensiksen Thoracosaurusten lajin kuuluvaksi, mutta France de Lapparent de Broin määritteli sen uudelleen omaksi suvukseen (Elosuchidae) vuonna 2002.

Lumoavan kaunis, muinaisen krokotiilieläimen, Elosuchus cherifiensiksen ihon fossiilisoitunut sarveislevy. Tämän esihistoriallisen krokotiilieläimen iho on ollut hyvin paksu ja sarveistunut. E.cherifiensiksen selkäpuolen nahkaa on peittänyt kauttaaltaan neliskulmaiset, kyhmymäiset sarveislevyt. Sarveislevyjen alla on todennäköisesti ollut myös paljon iholuutumina syntyneitä luulevyjä. Erinomaisessa kunnossa. Iänmukaista kulumaa, minimaalisia lohkeamia. Irrallinen, maa- ja kiviaineksesta puhdistettu sarveislevy. Upea tummanruskea patina. Likaa ja pölyä. Fossiili on käsitelty pintaa suojaavalla sellakalla sekä mehiläisvahalla. Kooltaan nikama on noin 8,0cm x 5,4cm x 1,2cm. Paino n. 81g.