Keraaminen pullo "Sung"

345 €

Eteläinen Song-dynastia, n. 1127jaa-1279jaa, Kiina, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Song-dynastia (kutsutaan myös Sung) oli yksi Kiinan keisarillisista dynastioista joka hallitsi vuosina 960-1279. Dynastia on yleisesti jaettu kahteen erilliseen ajanjaksoon. Pohjoiseen ja Eteläiseen Song-dynastiaan. Pohjoinen Song-dynastia ”Bei” (960-1127) hallitsi tuolloin koko Kiinaa, kunnes se menetti osia Pohjois-Kiinasta Liao-dynastialle (kutsutaan myös kitaanidynastiaksi) ja tämän jälkeen hallinneelle Jin-dynastialle (jota kutsutaan taas Jürchen-dynastiaksi). Eteläinen Song-dynastia ”Nan” (1127-1279) hallitsi nimensä mukaisesti vain Kiinan eteläosia. Eteläinen Song-dynastia taas menetti valtansa Kublai-kaanin (Tšingis-kaanin pojanpoika) johtamille mongoleille ja heidän perustamalleen Yuan-dynastialle.

Song-dynastian aikaa kutsutaan usein Kiinan renessanssiksi, sillä aivan kuten Euroopan renessanssissa, tekniikan ja keksintöjen kehitys sekä vanhojen tekstien uudet tulkinnat herättivät vanhoja ja synnyttivät uusia virtauksia. Song-dynastian aikana tekniikka edistyi isoin harppauksin useilla eri aloilla, muun muassa maataloudessa, rautateollisuudessa ja painotekniikassa. Aikakauden merkittävimpiin keksintöihin ja parannuksiin kuuluivat muun muassa paperiraha, mustaruuti, kompassi jne. Painotekniikan kehittyminen mahdollisti kirjojen ja dokumenttien saatavuuden koko kansalle. Song-dynastian aikana kiinalaisen kulttuurin tuhansia vuosia jatkunut kehitys muovautui yhdeksi kokonaisuudeksi. Useat eri taiteenalat kukoistivat. Runous, kirjallisuus, kuvataiteet ja näyttämötaiteet olivat suosittuja. Song-dynastia oli myös kiinalaisen keramiikan kultakautta. Song-keramiikan tunnistettavimpia piirteitä ovat yksinkertaiset, pelkistetyn pehmeät muodot, värien harmonia sekä lasitteiden puhtaus. Song-dynastian aikana maassa toimi lukuisia korkeatasoisia, massiivisia keramiikkapajoja. Pohjoisesta saapui Ding-, Ru-, Zhun- ja Cizhou-keramiikkapajojen luomuksia ja Celadon-lasitettua keramiikkaa, kun taas Eteläinen Song tuli tunnetuksi muun muassa Jingdezhenin puhtaanvalkoisesta keramiikasta ja Jizhoun sekä Fujianin tummasävyisiksi lasitetuista, taidokkaasti koristellusta kivitavarasta.

Karkeatekoinen ja jykevä keraaminen pullo on todennäköisesti valmistettu Fujianin tai Guangdongin maakunnassa. Astian pelkistetty ja koruton muotoilu, sekä sen käytännöllinen koko viittaavat siihen että se on tehty nesteiden, kuten öljyn tai lääkeaineiden (mm. elohopean) säilyttämiseen ja kuljettamiseen. Erikokoisia, yksinkertaisesti muotoiltuja pulloja ja ruukkuja valmistettiin Song-dynastian aikana suuria määriä vientiin. Tämä pullo on muinainen hylkylöytö. Alkuperäinen, syvän tummanruskea  lasite on kulunut lähes kokonaan pois. Suolaisen meriveden aiheuttamat muutokset näkyvät pullon pinnalla kauniina kuviointina. Ehjä. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista vahvaa kulumaa, kalkki- jamineraalijäämiä, hioutumista. Näyttävä tumma patina. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 18,0cm x 7,5cm x 7,4cm. Paino n. 361g.

Viittaukset, lainaukset ja lähteet:

National Museum of Asian Art, Smithsonian Institution, "Song dynasty (960–1279), an introduction," in Smarthistory, April 23, 2021, accessed February 21, 2022, https://smarthistory.org/song-dynasty-intro/.

Cartwright, M. (2017, September 26). Song Dynasty. World History Encyclopedia. Retrieved from https://www.worldhistory.org/Song_Dynasty/

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "Song dynasty". Encyclopedia Britannica, 5 Sep. 2016, https://www.britannica.com/topic/Song-dynasty. Accessed 21 February 2022.

Pieces of the Song Dynasty, Lauren Hilgers, Archaeology, Vol. 67, No. 3 (May/June 2014), Published Archaeological Institute of America, pp. 31-33.

Grave, P. (2009). Melting Moments: Modelling archaeological high temperature ceramic data. In A. Fairbairn, S. O’Connor, & B. Marwick (Eds.), New Directions in Archaeological Science (Vol. 28, pp. 215–234). ANU Press. http://www.jstor.org/stable/j.ctt24h9nj.18