Rengasvaluutta "Yoruba"

140 €

Joruba-kansa, Nigeria, Afrikka, 1800-luvun loppu, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Jorubat (Ìran Yorùbá) elävät Nigerian lounaisosassa, Beninissä, Togossa ja Ghanassa. Suurin osa kansasta elää kuitenkin juuri Nigeriassa jossa he muodostavat noin 21 prosenttia väestöstä ja ovat siten yksi Afrikan suurimmista etnisistä ryhmistä. Jorubat harjoittavat maanviljelyä, kasvattaen mm. jamssia, maissia, pähkinöitä ja hirssiä. Yoruba-miehet harjoittavat kaupankäyntiä tai toimivat käsityöläisinä. Yoruba-kansa tunnetaankin yhtenä Afrikan taitavimmista käsityöläiskansoista ja käyden kauppaa muun muassa taottujen esineiden, kudottujen tekstiilien kuin norsunluu-ja puunveistostenkin avulla.

Messingistä taottuun rannerenkaaseen on pujotettu yhdeksän käsin valettua, ainutkertaista rengasrahaa. Useimmiten irralliset messinkirenkaat on punottu nahkahihnojen avulla pitkiksi kaulakoruiksi, vöiksi ja rahaketjuiksi. Messinkiseoksesta valmistetut renkaat ovat toimineet korujen lisäksi valuuttana Länsi-Afrikassa, yhdessä hopeakolikoiden, kultapölyn, suolaharkkojen, manillojen, kaurikotiloiden ja lasihelmien kanssa. Messinkirenkaita käytettiin valuuttana ja vaihtokaupan välineinä aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Koristeelliset renkaat symboloivat valtaa, korkeaa statusta ja arvokkuutta vielä tänäkin päivänä.

Rannekoru ja rengasvaluutat ovat hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Kaunis tumma patina. Pieniä valuvikoja, pölyä ja likaa. Halkaisijaltaan rannekoru on noin 7,5cm x 7,0cm. Rengasrahojen halkaisija 4,5cm ja 2,5cm väliltä.