Puuveistos "Nandi"

185 €

Rajasthan, Intia, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Hindulaisuudessa lehmä on pyhä eläin, yltäkylläisyyden ja hedelmällisyyden symboli. Useimmat hindut kunniottavat lehmää matriarkaalisena hahmona ja yhdistävät sen Äiti Maahan. Lehmä ei ole varsinaisesti palvonnan kohde, mutta niitä kohdellaan kunniottavasti. Lehmän tappaminen on ehdottomasti kiellettyä. Muinaisissa hinduteksteissä lehmä esiintyy nimellä Kāmadhenu, tai jumalallinen lehmä, joka täyttää kaikki sille esitetyt toiveet. Sen sarvet symboloivat jumalia, neljä vahvaa raajaa muinaisia kirjoituksia (Veda-kirjat) ja utareet elämän neljää tavoitetta: toivoa, vanhurskautta, aineellista vaurautta ja pelastusta.

Lehmä yhdistetään ennen kaikkea tärkeisiin jumaliin, kuten Shivaan jonka ratsu oli härkä, nimeltään Nandi (tunnetaan myös nimillä Nandikeshwara ja Nandideva). Sanskritin sana "nandi" merkitsee iloa, onnea ja täyttymystä. Krishnan taas katsottiin suojelevan lehmiä (hän paimensi niitä nuoruudessaan). Lisäksi lehmästä tunnetaan useita uskonnollisa tarinoita, jotka osoittavat lehmän pyhäksi (mm. tarina lapsettomasta kuninkaasta, joka lehmästä huolehtimalla sai siunauksen ja pojan). Hindut uskovat, että jos lehmä kuolee kotona, täytyy sen omistajan kiertää kaikki Intian pyhät kaupungit saadakseen syntinsä anteeksi. Lehmät tavataan päästää vapaiksi kun ne lakkaavat tuottamasta maitoa. Hurskas hindulainen jättää myös ruokaa kadulle lehmiä varten.

Erittäin kaunis, käsin veistetty ja maalattu puuveistos esittää Nandia. Kohtalaisessa kunnossa. Iänmukaista vahvaa kulumaa, kolhuja ja halkeamia. Seremoniallisen käytön jälkiä. Näyttävä kerrostunut patina. Likaa, maa-ainesta ja pölyä. Kooltaan noin 13,3cm x 12,7cm x 4,0cm. Paino n. 100g.