Pronssiveistos "Ganesha"

myyty

Thaimaa, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Ganesha on yksi hindulaisuuden tärkeimmistä ja kunnioitetuimmista jumalista. Ganesha kuvataan suurivatsaisena, keltaisena tai punaisena, usein nelikätisenä, lapsen vartaloisena ihmisenä jolla on kookas elefantin pää. Ganesha on Shivan ja Parvatin poika, hyvän onnen, viisauden ja älykkyyden jumala. Hindulaisessa kulttuurissa Ganesha katsotaan myös taiteen ja kirjoittamisen suojelijaksi.  Ganeshaa palvotaan hyvän onnen tuottajana, erityisesti uuden aikakauden alkaessa, koski se sitten avioliittoa, uutta työpaikkaa, matkalle lähtöä, uuteen kotiin muutettaessa jne.

Pronssiseoksesta valettu, kaunis pienikokoinen patsas kuvaa istuvaa Ganeshaa. Murtunut ja irronnut syöksyhampaan kappale (bhagnadanta) jota Ganesha pitää vasemmassa, alemmassa kädessään, kuvaa sitä uhrausta jonka hän joutui tekemään kirjoittaessaan Mahabharatan, hindulaisuuden tärkeimmän teoksen. Vasemmassa, kohotetussa kädessään hän kannattelee soitinta, kookasta kotiloa (shankha). Tämä symboloi voittoa ja saavutuksia taisteluissa. Oikeassa, kohotetussa kädessä Ganeshalla on köysi tai silmukka (pasha), kaikkien esteiden vangitsemista varten. Alemmassa, oikeassa kädessään hänellä on kolmiteräinen, pyhä ase (trishula). Ganeshalla on ranteissaan, olkavarressaan ja nilkoissaan korut. Otsassa Ganeshalla on traditionaalinen, pyhä merkki (tilaka) ja päässään koristeellinen kruunu.

Hyvässä kunnossa. Kaunis patina. Valuvikoja. Iänmukaista kulumaa, korroosion jälkiä, pölyä ja likaa. Kooltaan noin 14,2cm x 10,2cm x 4,6cm. Paino n. 646g.