Seremoniatikari "Phurba"

125 €

Nepal, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Puusta veistetty rituaalinen tikari on nimeltään Phurba (kutsutaan myös nimillä Phurpu, Bhurbu, Phurpa). Sanskritiksi sen nimi (kīla) tarkoittaa naulaa, kiilaa, vaajaa. Phurba on merkittävä rituaalinen esine, yksi shamaanin tärkeimmistä ja vahvimmista välineistä taistella negatiivisia ja pahansuopia voimia vastaan. Phurbat yhdistetään erityisesti tiibetinbuddhalaisuuteen (lamalaisuus), tiibetiläiseen Bön-uskontoon ja hindulaisuuden Veda-traditioihin.

Phurba on ladattu energialla joka on samalla kertaa raivokas, vihainen ja läpitunkeva, mutta myös maadoittava, naulitseva ja kiinnittävä. Mikäli kīlaa käytetään manausrituaaleissa, sen tarkoitus on pitää demonit ja tulpat (olento tai esine joka on luotu alitajunnan tai henkisen voiman avulla) aloillaan, naulittuna paikoilleen (sen jälkeen kun nämä on manattu pois ihmisestä) ja helpottamaan siten niiden eteenpäin lähettämistä. Phurbat, erityisesti puusta veistetyt, ovat shamaanien käytössä parantamisen apuvälineinä, harmonian luomisessa ja energian siirtämisessä. Phurban kolmionmallinen terä symboloi "kolmen myrkyn" tai "kolmen juurimyrkyn" (Sanskritiksi: mula klesha) leikkaamista, katkaisemista tai ylittämistä. Näitä ovat tietämättömyys, himo ja viha. Terä kuvastaa myös menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden hallintaa ja kykyä ylittää nämä kolme aikakäsitettä.

Elegantti pidempi phurba/kīla. Taidokkaasti veistetty esine pikkutarkoilla ornamenteilla ja pyhillä symboleilla. Nauha kiedottu phurban ympärille. Terän kärki metallia. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Tumma kiiltävä patina. Nokea, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 30,0cm x 2,7cm.