Pronssiveistos Buddha "Shakyamuni"

myyty

Nepal, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Upeasti patinoitunut Buddha Shakyamuni. Pronssiseoksesta valettu Buddha istuu vajraparyankasanassa, ornamenteilla koristellulla lootus-valtaistuimellaan jota reunustaa helmikuvioinnit. Shakyamunin oikea käsi on bhumisparsamudrāssa (”kutsua maata todistajaksi”) joka symboloi Buddhan valaistumista Bodhi-puun juurella, hetkellä jolloin hän kutsui maan jumalatarta, Sthavaraa, todistamaan valaistumisensa puolesta. Vasen käsi lepää hienostuneesti sylissä dhyanamudrāssa, kämmenpuoli ylöspäin, kannattellen almukulhoa. Buddhalla on yllään ihonmyötäinen, yksinkertaisin ornamentein koristeltu sanghati. Se on laskostettu huolellisesti vasemmalle olkapäälle ja jättää oikean olkapään ja rinnan paljaaksi. Sanghatin leveät päärmeet on viimeisteltu kaiverretuin ornamentein. Kaavun helma leviää kauniisti Buddhan taitettujen polvien eteen.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Huulet ovat kapeat ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on suora ja symmetrinen. Buddha Shakyamunin pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on muotoiltu kauttaaltaan pienille hiuskiehkuroille. Pään päälle koottu unisha viittaa syvään viisauteen ja sen keskeltä nousee lootuksen nuppua muistuttava chintamani. Hiuksissa jäänteitä sinisestä maalista.

Hyvässä kunnossa. Pohjalevy on kuparia. Buddha on maalattu punaisella ja vihertävän harmaalla maalilla. Iänmukaista kulumaa ja korroosion jälkiä. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 19,0cm x 11,5cm x 8,0cm. Paino n. 712g.