Pronssipatsas ”Prajnaparamita”

myyty

Bayon, Angkor, Kambodza, noin 1100-1200-lukua, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Angkor oli Kambodzan pohjoisosassa sijainnut Khmer-valtakunnan pääkaupunki 800-luvulta 1400-luvulle. Kuningas Jayavarman VII rakennutti alueelle pääkaupungikseen muurein rajatun Angkor Thomin kaupungin, sekä sen henkisenä keskuksena pidetyn temppelin, Bayon noin 1200. Jayavarma VII:n valtakauden loputtua 1220 khmerien valtakunta alkoi heikentyä. Kaupunki hylättiin vähitellen tultaessa 1400-luvulle. Yleisesti Angkorin aikakauden loppuna on pidetty vuotta 1431, jolloin Ayutthaya-kapinalliset valloittivat ja ryöstivät Angkorin.

Tämä pieni pronssista valettu patsas kuvaa buddhalaista jumalatarta Prajnaparamitaa (Viisauden täydellisyys) joka on yksi mahajana buddhalaisuuden tärkeimmistä hahmoista. Prajnaparamita on kietonut pitkän kankaan tai sompotin vyötärölleen ja hän seisoo samabhanga-asanassa. Toisessa kädessään hänellä on lootuksen nuppu. Kaulassa hänellä on laakea kaulakoru ja päässään diadeema tai kruunu, jonka alle hiukset on nostettu nutturalle.

Patsas on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Toinen käsi on satojen vuosien kuluessa murtunut pois. Patsaan erittäin kaunis sammaleenvihreä väri on syntynyt pronssin merkittävän korkean kuparipitoisuuden ja hapettumisen myötä. Maa-ainesta, pölyä ja likaa. Puinen jalusta modernia tekoa. Kooltaan patsas on noin 14cm, jalustan kanssa 18cm.