Pronssiveistos Bodhisattva Ksitigarbha

400 €

Kiina, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Upea pronssiveistos kuvaa valaistunutta buddhalaista munkkia Ksitigarbhaa. Karkeasti suomennettuna nimi tarkoittaa ”Maan kohtua” tai ”Maan aarrekammiota”. Ksitigarbha on yksi neljästä tärkeimmästä bodhisattvasta itäaasialaisessa Mahajana Buddhalaisuudessa. Kolme muuta bodhisattvaa ovat Samantabhadra, Manjusri ja Avalokitesvara. Ksitigarbhaa pidetään lasten suojelijana ja japanilaisessa kulttuurissa kuolleiden lasten sekä abortoitujen sikiöiden suojelijajumalana.

Taidokkaasti koristeltu, kullattu boddhisatva. Pronssiseoksesta valettu Ksitigarbha istuu vajraparyankasanassa, merkittävillä symboleilla koristeltujen tekstiilien päällä, kaksinkertaisella lootus-valtaistuimellaan. Kuten useimmat bodhisattvat, myös Ksitigarbha kuvataan usein istumassa tai toisinaan seisomassa lootuksen päällä. Buddhalaisessa ikonografiassa Ksitigarbha kuvataan yleensä munkiksi joka ajellut päänsä kaljuksi ja pukeutunut yksinkertaiseen munkin kaapuun. Oheisella boddhisattvalla on yllään kuitenkin runsaana laskostuva, moninaisin ornamentein koristeltu asu. Kaavun leveät päärmeet on viimeisteltu koristepistoin. Leveä helma leviää kauniisti taitettujen polvien eteen. Ksitigarbha pitää oikeassa kädessään sauvaa jolla avata helvetin portit. Vasen käsi lepää hienostuneesti sylissä dhyanamudrāssa kämmenpuoli ylöspäin, kannattellen cintamania (kaikki toiveet täyttävää jalokiveä) joka valaisee pimeydessä kulkijaa. Boddhisattvan pyöreillä kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelimuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Kiinalaisessa perinteessä Ksitigarbha kuvataan toisinaan kruunun kanssa. Korkean, hyvin koristeellisen kruunun pitkä nauhat laskeutuvat kauniisti olkapäille.

Taidokkaasti valettu ja viimeistelty Ksitigarbha on hyvässä kunnossa. Pohjalevy on kuparia. Iänmukaista kulumaa ja korroosion jälkiä. Sauva puuttuu. Kultaus on kulunut paikoitellen pois. Vihreää hapettumista. Likaa ja pölyä. Mahdollisesti jälkeenpäin lisätty kultaus. Kooltaan noin 26,5cm x 14,0cm x 14,5cm. Paino noin 2278g.