Pronssinen alttarivaasi "Ming"

450 €

Ming-dynastia 1368jaa-1644jaa, Kiina, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta.

Ming-dynastia (Ming cháo) hallitsi Kiinaa vuosina 1368-1644. Sitä edelsi mongolien Yuan-dynastia (1279-1368) ja seurasi mantšujen perustama Qing-dynastia. Han-kiinalaisten vuosia kestänyt valtakamppailu johti viimeinen konkreettisiin tuloksiin kun 1368 kapinallisarmeija Punaiset Turbaanit (Hóngjīn Qîyì) Zhu Yuanzhangin (1328-1398) johdolla kaatoivat viimein Yuanin hallinnon. Zhu Yuanzhang julistautui keisari Hongwuksi ja nimesi Chángjiang-joen varrella sijaisevan Nánjīngin juuri alkaneen Ming-dynastian pääkaupungiksi. Ming-dynastia  ("Suuri Kirkkaus") kesti kaiken kaikkiaan 276 vuotta ja tänä aikana maata hallitsi yli seitsemäntoista keisaria.

Ming-dynastian aikakaudella maan väestö kasvoi lähes puolella ja taloudellinen vauraus seurasi perässä. Kulttuuri kukoisti, erityisesti kirjallisuus ja taiteet. Dynastian suuriin saavutuksiin kuului rakentamisen saralla muun muassa Pekingin Kielletty kaupunki (Zîjinchéng), joka nousi  keisari Yonglen toimesta vuosien 1406-1420 aikana. Kiinan muuri (Wànlî Chángchéng) valmistui ja valtaisaa Keisarinkanavaa (Jīng-Háng Dà Yùnhé) paranneltiin ja se käytännössä rakennettiin kokonaan uudelleen dynastian aikana.

Ming-dynastia tunnetaan myös tutkimusmatkailijoistaan. Hui-kiinalainen Zhèng Hé nimitettiin vuonna 1403 aikakauden suurimman laivaston johtoon. Ensimmäisellä matkallaan vuonna 1405 hän sai komentoonsa 62 alusta ja yli 28 000 miestä. Kolumbuksen laivoja moninkertaisesti kookkaammat, monimastoiset jättialukset kuljettivat ulkomaille miehistön lisäksi suuren määrän lastia. Džonkki-tyyppisten alusten pituudeksi on mainittu jopa 164 metriä. Aluksissa oli neljä kantta ja kaksinkertainen runko. Alukset seilasivat lukuisille matkoilleen Intian valtamerelle ja pitkin Afrikan rannikkoa mukanaan silkkiä ja sinivalkoista posliinia, sitä josta Ming-dynastia tunnetaan kuitenkin ehkä kaikista parhaiten.

Näyttävä alttarivaasi on tehty muottiin valetusta pronssista. Vaasissa on klassinen Hu-mallinen rakenne. Päärynänmuotoinen, runsaasti koristeltu runko lepää ovaalin, korotetun jalan varassa. Vaasin kaula on koristeltu abstraktein vinoneliöin, viivakaiverruksin ja sen molemmilla puolilla on lohikäärmeen pään muotoiset, ohuet kantokahvat, joista roikkuu taotut irtorenkaat. Upea, melkein musta patina. Vaasin jalasta on murtunut pala ja se on korjattu jälkikäteen. Valuvikoja. Kulumaa ja hapettumista, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 19,0cm x 9,0cm x 5,0cm. Paino n. 640g.