Keraaminen pieni astia ”Nicoya”

myyty

Esikolumbiaaninen aikakausi, Costa Rica, Mesoamerikka, yksityiskokoelmasta Suomesta

Eläinhahmoinen keraaminen astia on peräisin esikolumbiaanisen Nicoya-kulttuurin keskuudesta, Guancasten provinssista, Costa Ricasta, Mesoamerikasta ja ajoittuu noin 900jaa-1400jaa.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Suurin osa säilyneistä esikolumbiaanisista esineistä on valmistettu terrakotasta, poltetusta savesta. Astia on muodoltaan tasaisen pyöreä ja se lepää kolmen lyhyen jalan varassa. Eläinhahmon pitkät, taivutetut raajat kulkevat astian kyljessä. Suuaukon ympärillä koristeellisia kohoumia. Astia on koristelu pystysuorilla, valkoisilla raidoilla. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja pieniä lohkeamia. Upea patina. Maa-ainesta, mineraalijäämiä, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 5,0cm x 6,0cm x 7,0cm. Paino n. 86g.