Keraaminen pieni astia ”Nicoya”

200 €

Esikolumbiaaninen aikakausi, Costa Rica, Keski- eli Mesoamerikka, yksityiskokoelmasta Helsingistä, Suomesta

Kaunis pieni keraaminen astia on peräisin esikolumbiaanisen Nicoya-kulttuurin keskuudesta, Guancasten provinssista, Costa Ricasta, Keski- eli Mesoamerikasta, noin 900jaa-1400jaa.

Esikolumbiaaniseksi taiteeksi katsotaan kuuluvan kaikki ne alkuperäiskansojen luomat esineet jotka ajoittuvat toiselta vuosituhannelta ennen ajanlaskumme alkua aina Kristoffer Kolumbuksen saapumiseen saakka (1492), jolloin eurooppalaiset valloittivat olemassa olevat intiaanikulttuurit.

Useimmat esikolumbiaaniset sivilisaatiot katosivat kuitenkin jo ennen eurooppalaisten saapumista ja ne tunnetaan ainoastaan arkeologisten kaivausten perusteella. Tunnetuimmat korkeakulttuuriset paikat olivat mayojen kaupunkivaltiot sekä atsteekkien ja inkojen imperiumit. Myös Kolumbian intiaanikulttuurit voidaan luokitella kehittyneiden joukkoon, samoin Pohjois-Amerikan Mississippin kulttuuri.

Suurin osa säilyneistä esikolumbiaanisista esineistä on valmistettu terrakotasta, poltetusta savesta. Tämä pieni keraaminen astia on melkein pyöreäpohjainen. Astian yläreunassa on tyylitelty kilpikonna ja sen taipuneet raajat ovat astian kyljessä. Astian reunaa kiertää muutamia koristeellisia kohoumia. Astia seisoo kolmen lyhyen jalan varassa ja siihen on maalattu valkoisia pystysuoria raitoja. Upea tumma patina. Iänmukaista kulumaa ja pieniä halkeamia. Kooltaan noin 5cm x 6cm.