Amuletti "Ifa"

180 €

Fali-kansa, Kamerun, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Falit (joita Nigeriassa kutsutaan nimellä Bana) ovat Kamerunin vuoristoisilla alueilla eläviä yksittäisiä kansanryhmiä. Falit asuttavat karuja alueita kallioisilla ylängöillä, Pohjois-Kamerunin Adamawa-vuorien jylhien huippujen ympäröimänä. Fali-kansaa löytyy myös Koillis-Nigeriasta. Falit ovat jakautuneet neljään suureen ryhmään, joista kukin vastaa tiettyä maantieteellistä aluetta: Fali-Bossoum, Fali-Kangou, Fali-Tinguelin sekä Fali-Peské-Bori. Fali-kansaa kutsuttiin aiemmin myös nimellä ”Kirdi” (joka tarkoittaa pakanaa). Tätä nimitystä Faleista käyttivät naapurinkansa Fulanin muslimit sen jälkeen kun Falit olivat taistelleet ansiokkaasti jihadisteja vastaan ja torjuneet islamin. Nimi ”Fali” on myös Fulanien antama. Se tarkoittaa karkeasti käännettynä ”sijaita jonkin reunalla” ja viittaa tässä tapauksessa Fali-kansan asumuksiin vuorten rinteillä.

Falit ovat pääasiassa maanviljelijöitä. Vuosisatojen aikana he ovat oppineet hyödyntämään vuoristoisen seudun karua maaperää tärkeimpien viljelykasviensa kasvattamiseen. Näitä ovat muun muassa durra, hirssi, kikherneet, pavut, seesami ja pähkinät.

Falien uskonto pohjaa käsitykseen hyvin abstraktista ylijumalasta (nimeltään Faw tai Fao). Tämä miespuolinen jumala, joka on maan päällä vallitsevan järjestyksen ja harmonian takana, puuttuu asioihin vasta silloin kun nämä kaksi perusyksikköä järkkyvät syystä tai toisesta. Fali-kansan uskonto keskittyy esi-isähenkien ja -vanhempien palvonnalle. Rukouksia ei koskaan osoiteta suoraan ylijumalalle, vaan ne lausutaan esi-isien hengille, jotka toimivat viestinviejinä ihmisten ja jumalan välissä. Faon lisäksi Falit tunnustavat myös muita jumalia. Äiti-jumalattaren (nimeltään Ona) katsotaan olevan yhtä kuin maa. Lisäksi Falien uskonto pitää sisällään lukemattomia yliluonnollisia henkiolentoja ja haltijoita. Näitä ovat taivaan pyhät krokotiilit; valon ja ukkosen vartijat sekä itse pimeyden valtias, joka on ottanut hahmokseen mustan käärmeen.

Jokaisessa kylässä toimii yksi tai useampi "maan valtias", "sateen valtias" ja "metsästyksen valtias" sekä ennustaja/shamaani (jota kutsutaan nimellä tondji pangu). Lisäksi kyläyhteisöihin kuuluvat papit, jotka palvelevat sielunhoitajina ja ovat vastuussa perhekuntien sisällä tapahtuvista seremonioista ja rituaaleista. Korkea-arvoisista kyläyhteisön jäsenistä koostuva, salainen yhteisö "Niakt Kolshodba" ("se josta ei nyt puhuta") on pääasiallisesti vastuussa kyläyhteisön vapauttamisesta sille vahingollisista olennoista kuten noidista, negatiivisista voimista ja pahantahtoisista hengistä.

Tämä erikoinen amuletti tai rintakoriste on valmistettu pronssiseoksesta takomalla. Näyttävä koukun mallinen amuletti on koristeltu geometrisillä kuvioilla ja kaiverruksilla. Tämänkaltaisia rintakoristeita käyttivät kylien ennustajat ja muut korkea-arvoiset henkilöt. Painavia ja kookkaita pronssikoruja käytettiin varallisuuden ja arvovallan symboleina, vaihtokaupan välineinä sekä valuuttana merkittävissä kaupoissa. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Kaunis tumma patina. Pölyä ja likaa. Kooltaan noin 20,5cm x 17,0cm.