Naamio "Mfon Ekpo"

320 €

Ibibio-kansa, Akwa Ibom, Etelä-Nigeria, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Ibibio-kansa elää Nigeriassa ja sen lähimpinä naapurikansoina ovat Annang Igbot ja Efikit. Ibibio-kansan sisällä toimii miesten johtama salainen yhteisö ”Ekpo” joka vaikuttaa vahvasti Ibibio-kansan elämään, niin sosiaalisella kuin henkiselläkin tasolla. Vaikutusvaltainen Ekpo-yhteisö on vastuussa niin nuorten miesten initiaatio-ritualeista, esi-isä-kultin ylläpitämisestä kuin myös seremoniallisten tanssien ja esitysten järjestämisestäkin.

Seremonioiden aikana kahdella toisistaan poikkeavalla naamiolla on erityisen tärkeät roolit. Näistä ensimmäinen, ”Mfon Ekpo” on kaikin puolin viehättävä. Sillä on usein symmetriset ja herkän harmoniset kasvonpiirteet. Nämä naamiot kuvaavat edesmenneitä henkilöitä jotka johdattavat hyvään ja arvokkaaseen elämään. Naamiota saavat käyttää vain initiaation läpikäyneet miehet, jotka ilmentävät sen avulla idealisoitua kuvaa naiseudesta, naiskauneudesta ja käyttäytymistä. Näitä naamioita kutsutaan myös "valkoisiksi" naamioiksi.

Toinen naamiotyyppi on taas ”Idok Ekpo” (paha sielu) joka on vulgaari, ruma ja karkea. Tämän kasvonpiirteet ovat epämuodostuneet, kierot ja pelottavat. Naamiot on usein maalattu mustiksi tai tummansävyiseksi. Nämä naamiot taas kuvastavat niitä henkilöitä, joiden pahat aikeet ja teot ovat muuttaneet nämä vaeltaviksi aaveiksi. Idok ekpot ovat "mustia" naamiota ja ne tanssivat Mfon ekpojen vierellä edustaen maskuliinisempia hahmoja.

Tämä Ibibio-kansan naamio on klassinen Mfon ekpo. Sen kasvonpiirteet ovat symmetriset ja selkeät. Nenä on ohut ja suora, leuka pieni ja terävä. Huulet täyteläiset. Mantelinmuotoiset silmät ovat melkein kiinni. Kasvoissa on koristeellisia arpitatuointeja otsassa, ohimoilla ja leuassa. Päässä näyttävä päähine/hiuskoriste. Jäänteitä punaisesta, mustasta ja ruskeasta pigmentistä. Kaunis patina ja seremoniallisen käytön jälkiä. Hyvässä kunnossa. Pieniä pintavikoja, pölyä ja likaa. Kooltaan noin 25cm x 16cm.