Mineraali "Tšaroiitti & Egiriini"

myyty

Murun, Aldan kilpialue, Sahan tasavalta eli Jakutia, Siperia, Venäjä, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Akmiitti on pyrokseeniryhmään kuuluva ketjusilikaattimineraali. Akmiitti on akmiitti–augiitti-sarjan natrium-päätejäsen. Akmiitti–augiitti-sarjassa natriumin korvaa toisinaan kalsium ja rauta, jolloin magnesium korvaa raudan sähkövarauksen tasapainottamiseksi. Egiriini kuuluu klinopyrokseenien ryhmään. Osan raudasta korvaa tällöin alumiini. Akmiitti/Egiriini esiintyy tummanvihreinä, lähes mustina monokliinisinä prismakiteinä. Egiriini on saanut nimensä skandinaavisen merenjumalan Ægirin mukaan.

Tšaroiitti on hyvn harvinainen mineraali ja sitä on löydetty vain yhdestä paikkaa maapallolta. Esiintymä sijaitsee Sahan tasavallassa, Venäjällä. Tsaroiitti on syntynyt kalkkikiven kemiallisen muuttumisen kautta, kun kalkkikiveen on tunkeutunut kuumaa kivisulaa. Mineraaliesiintymä on syntynyt liitukaudella, noin 134–131 miljoonaa vuotta sitten. Väriltään tšaroiitti on läpikuultavaa, vaalean violetin sävyistä, laventelia tai purppuraa. Siinä on viehättävä lasin- tai silkinkiilto. Mineraalin uskotaan saaneen nimensä venäjänkielen sanan "charovat" (очаровать) mukaan, joka tarkoittaa hurmaa tai viehättymistä.

Ainutkertainen, lumoavan kaunis tšaroiittilohkare jossa tähden muotoisia, monokliinisia egiriinikidemuodostelmia. Erinomaisessa kunnossa, iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 8,0cm x 4,8cm x 3,7cm. Paino n. 150g.