Säilötty näyte "Cerebrum"

120 €

Iatmul-kansa, Sepik-joki, Papua Uusi Guinea, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta suomesta.

Iatmul-kansa elää Sepik-joen keskijuoksun tulvatasangoilla Papua Uudessa Guineassa. Iatmulien alueesta tuli Saksan siirtomaa 1800-luvulla ja siirtomaa-aikana Sepik-joki toimi tärkeänä kulkuväylänä siirtomaaviranomaisille. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alue päätyi Australian hallintaan. Australiaisviranomaiset kitkivät tällöin alueella harjoitetun pääkallonmetsästyksen vähitellen 1930-lukuun mennessä.

Iatmul-kylät, jotka sijaitsevat suojassa korkeilla rantapenkereillä, koostuvat yleensä noin 300-1000 kyläläisestä. Asuinrakennusten lisäksi kylissä on yleensä yksi tai useampi miesten seremoniatalo (Ngeko), joissa säilytetään pyhiä soittimia, veistoksia ynnä muita rituaaliesineitä jotka katsotaan välttämättömiksi kylän hyvinvoinnille. Seremonialliset keskukset ovat kookkaita (vanhimmat niistä yli 20 metriä korkeita ja 40 metriä pitkiä rakennuksia) ja ne ovat Iatmul-miehille tärkeitä sosiaalisia ja rituaalisia kohtauspaikkoja.

Sodankäynti ja taisteleminen ovat olleet tärkeä osa Iatmul-miehen elämää ja pääkallonmetsästys on kuulunut olennaisena osana nuoren miehen initiaatioriittiin. Useimmiten nämä väkivaltaiset hyökkäykset tehtiin toisiin Iatmul-kyliin ja vihollisten irtileikatut päät tuotiin kotikylään arvostettuina voitonmerkkeinä. Päät keitettiin ja liha irrotettiin luista. Kannibalismia harjoitettiin, mutta ei aina. Koristellut pääkallot säilytettiin miesten seremoniakeskuksissa. Arvostettujen esi-isien päät saivat usein samanlaisen käsittelyn. Lihasta puhdistettujen pääkallojen päälle muovailtiin savesta uudet kasvot kuvaamaan tunnettua tai poikkeuksellisen kauniina pidettyä esi-isää tai vaihtoehtoisesti vihollista, pääkallonmetsästyksen uhria. Kasvot maalattiin jäljittelemään niitä kasvomaalauksia joita menehtynyt oli eläessään kantanut. Kallot koristeltiin usein myös kaurikotilo-upotuksilla ja menehtyneen omilla hiussuortuvilla.

Näyte koostuu seremoniallisesti käsitellyistä ja kuivatuista ihmisen aivonkappaleista. Fragmentit ovat hyvässä kunnossa. Mahdollisia merkkejä kannibalismista. Iänmukaista kulumaa ja käsittelyn jälkiä. Kooltaan fragmentit ovat noin 4,5cm ja 0,5cm väliltä.

Huom! Kaikki myymämme ihmisen anatomiset ja osteologiset näytteet ovat joko entisiä lääketieteellisiä opetuskappaleita tai etnografisia seremonia-esineitä (mm. kapalat). Me emme myy, osta tai välitä eteenpäin osteologisia kappaleita joiden historia tai alkuperä on tuntematon tai joiden tuntomerkit eivät täytä näitä kriteerejä. Suomen laki kieltää hautarauhan rikkomisen (Suomen rikoslaki 563/1998, 17 luku, pykälä 12.).