Öljylamppu "Thookku Vilakku"

280 €

Kerala, Intia, 1700-luvun loppupuoli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Näyttävä riippuva öljylamppu on peräisin Intian lounaisosasta, trooppisella Malabarrannikolla sijaitsevasta Keralan osavaltiosta. Öljylampun Malayalaminkielinen nimi "Thookku vilakku" tarkoittaa karkeasti käännettynä "riippuvaa valaisinta", kun taas "vilakku" tarkoittaa pelkkää lamppua. Öljylamput ovat tärkeässä roolissa rituaalien ja seremonioiden aikana, erityisesti juuri Keralan hindujen parissa. Öljylamput ovat osa rukoushuonetta ja niiden fyysinen läsnäolo katsotaan hyvin tärkeäksi palvottaessa eri jumaluuksia.

Syvä kunnioitus lamppuja ja itse valoa kohtaan perustuu symboliseen ajatukseen ihmisen matkasta pimeydestä ja tietämättömyydestä valon todelliseen kirkkauteen ja tietoisuuteen. Brhadāranyaka Upanisad (1.3.28.) pyhissä kirjoituksissa oleva intialainen mantra kuvaa valoa seuraavasti:

"Asato mā sadgamaya, tamaso mā jyotirgamaya, mrtyormā'mrtam gamaya."

Joka karkeasti suomeksi käännettynä tarkoittaa:

"Valheesta johdata minut totuuteen, Pimeydestä johdata minut valoon, Kuolemasta johdata kuolemattomuuteen"

Tämä pronssista valettu, ainutkertainen öljylamppu on erinomaisessa kunnossa. Käsin valetussa lampussa on seitsemän yksittäistä sydäntä/suu-aukkoa. Upeita valettuja ja pakotettuja yksityiskohtia itse lampussa että taotussa ketjussa. Iänmukaista kevyttä kulumaa ja käytön jälkiä. Kaunis tumma patina. Pieniä valuvikoja, pölyä ja likaa. Lamppu on kooltaan noin 16,0cm x 12,0cm ja ketjun kanssa sen pituus n. 55,0cm. Painoa n. 1kg verran.