Tulentekoväline "Yali"

45 €

Dani- tai Yali-kansa, Baliem-laakso, Länsi-Uusi-Guinea, Indonesia, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Papua (aikaisemmin Irian Jaya) on Uusi-Guinean saarella sijaitseva Indonesian provinssi. Se muodostaa suurimman osan Uuden-Guinean länsiosasta, Länsi-Uusi-Guineasta. Papuan provinssi rajoittuu idässä Papua-Uuteen-Guineaan. Papuan alueella elää tiettävästi ainakin 250 eri kansaa. Dani-kansa (kutsutaan myös nimellä Ndani) elää Länsi-Uusi-Guinean ylänköalueilla ja Baliem-laaksossa. Danit ovat ylämaan kansoista ehkä tunnetuin ja runsaslukuisin, yhdessä läheisten naapurikansojen Yalin ja Lanin kanssa.

Eristäytynyt Dani-kansa pysyi ulkomaailmalle tuntemattomana aina 1930-luvulle saakka. Dani-kansa elää edelleen vahvasti omille traditioilleen uskollisena. Arkikäytössä tarvittavat työkalut on valmistettu perinteisesti kivestä, luusta, sian torahampaista, puusta tai bambusta. Kiviä käytetään kivikirveisiin ja kuokkiin. Vasta 1980-luvun lopulta lähtien ovat modernit materiaalit ja työkalut, kuten tekstiilit, kirveet, veitset ja lapiot rantautuneet Danien pariin. Perinteisesti Dani-kansa ei ole käyttänyt keraamisia astioita eikä tekstiilejä. Kalaverkkoihin ja lannevaatteisiin käytettävä nyöri on valmistettu puun kaarnasta ja säilytysastiat kuivatuista kalebasseista.

Karkeatekoinen ja hyvin primitiivinen tulentekoväline. Puuvarsi on halkaistu ja sen väliin on kiinnitetty kiven kappale. Kasvikuidusta punotun pannan välissä on sytykkeenä heinää ja pieniä oksia. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Pölyä, likaa ja nokea. Korjauksia. Liimajäänteitä. Lakkautetun museon/säätiön ex-kokoelmista Hollannista. Kooltaan noin 28,0cm x 5,5cm.