Puukengät "Nalin"

650 €

Osmanien valtakunta, Turkki, 1800-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nämä luomoavan kauniit, iäkkäät hamam-puukengät (Nalin) ovat peräisin Turkista. Koristeelllisia puukenkiä käytettiin turkkilaisessa höyrysaunassa ja perinteisissä kylpemiseen liittyvissä seremonioissa Osmanien valtakunnan kulttuurissa. Kylpylöissä puukenkiä käyttivät yleisesti kaikki, niin miehet, naiset kuin lapsetkin.

Epätavallisen korkeat ja taidokkaasti koristellut puukengät oli suunniteltu erityisesti varakkaille naisille. Puu-kengät korottivat niiden käyttäjän märän, kuuman ja likaisen lattian yläpuolelle. Käveleminen tämänkaltaisilla kengillä oli vaikeaa, erityisesti vedestä liukkailla marmorisilla kivilattioilla, joten niitä käytettäessä tarvittiin palvelija kulkemisen avustamiseen. Mitä korkeammat kengät olivat, sitä enemmän palvelijoita tarvittiin. Kenkien korkeus ja koristeellisuus määrittelivät omistajan varallisuuden ja yhteiskunnallisen aseman. Nalinit olivat sosiaalisen statuksen symboli. Kenkien arabiankielinen nimi "qabqab" taas juontaa juurensa ääneen, jonka puiset kengät synnyttävät kun niillä kävellään kivilattialla.

Nalin-kenkien pohja veistettiin kovasta ja kestävästä puulaadusta. Plataani-, eeben-, pähkinä-, puksi-, ja santelipuut olivat suosittuja materiaaleja. Puuosat koristeltiin hopealla, helmiäisellä, kilpikonnanluulla, kullalla tai norsunluulla. Nalinien leveä hihna, joka kulki jalkapöydän päällä, oli useimmiten nahkaa tai ylellistä kangasta, kuten samettia tai silkkiä ja koristeltu puolijalokivin, helmin tai kulta-, tai hopealankakirjailluin.

Tämä ainutkertainen Nalin-pari on veistetty luultavasti pähkinäpuusta ja koristeltu taidokkain helmiäis- ja hopealanka-upotuksin. Hihnat on tehty nahasta ja päällystetty vihreällä kankaalla. Hihnat koristeltu taidokkain kuparilanka-kirjailuin. Hyvässä kunnossa. Muutama helmiäis-upotus puuttuu (neljä kaiken kaikkiaan). Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä, puutuholaisen jälkiä, likaa ja pölyä. Kooltaan noin 12,0cm x 23,5cm.