Buddha ”Mandalay”

800 €

Mandalay, Myanmar, 1800-1900-lukujen vaihde, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta

Tämä vaikuttava Buddha-patsas on peräisin Mandalaysta, Myanmarista 1800-1900-lukujen vaihteesta. Buddha istuu klassisessa vajrasanassa, oikea käsi osoittaa maata kohden bhumisparsa mudra-asennossa. Tämä asento, joka voidaan suomentaa karkeasti ”kutsua maata todistajaksi”, kuvaa sitä hetkeä kun Buddha istui meditoimassa Bodhi-puun juurella valaistumisena iltana ja vaati maata todistamaan hänen valaistumisensa puolesta. Bhumisparsha mudra-asento symboloi horjumatonta voimaa ja totuutta.

Tämä kookas ja painava Buddha on kaiverrettu puusta, lakattu sinooperinvärisellä paksulla lakalla ja tämän jälkeen lehtikullattu. Patsas on koristeltu lukemattomilla erivärisillä lasikoriste-upotuksilla, joiden taustapuolella on joko metallia tai foliota (koristelutapaa kutsutaan nimellä hman-zi-shwei-cha). Patsaan erittäin kauniit ornamentti-koristeet (thayo) on taas tehty lakasta ja tuhkasta valmistetusta massasta. Massasta rullatut ohuet nauhat on kiinnitetty veistoksen pinnalle ja lehtikullattu.

Buddha on yllättävän hyvässä kunnossa ottaen huomioon sen pitkän iän. Lehtikultaus ja lakkaus on kuitenkin paikoitellen kulunut pois. Muutamia lasikoristeita saattaa puuttua ja thayo-ornamenteista on lohjennut pieniä paloja. Likaa ja pölyä. Kooltaan buddha on noin 31cm x 26cm.