Inkivääriruukku ”Choson”

myyty

Joseon-dynastia, Korea, 1700-luvun loppu tai 1800-luvun alku, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Joseon-dynastia (Choson) hallitsi Korean niemimaalla yli 500 vuoden ajan, Goryeo-dynastian hajoamisesta lähtien vuodesta 1392, aina vuoteen 1910 saakka, jolloin Koreasta tuli Japanin siirtomaa. Joseon-dynastia oli Korean niemimaata hallinneista dynastioista pitkäikäisin. Maa oli tributaarivaltio ensin Ming-dynastialle ja sitä seuranneelle Qing-dynastialle. Maa sai hallintoonsa vaikutteita Kiinasta ja Joseon-dynastian kaudella kungfutselaisuuden asema vakiintui. Samalla yläluokan (yangban) arvovalta vakiintui.

Dynastian aikana teknologia ja tiede ottivat suuria harppauksia. Aikakauden alun keksintöihin kuuluivat muun muassa vesikello eli klepsudra (Jagyeongnu), Armillaari eli pyöreä astrolabi (Honcheonui) sekä aurinkokello (Angbuilgu).

Joseon-dynastian katsotaan olevan korealaisen keramiikan kultakautta. Aikakauden keramiikka voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri vaiheeseen, varhaiseen (n. 1300-1500), keskimmäiseen (1500-1700), sekä myöhäiseen ajanjaksoon (1700-1910). Joseon-keramikka kehittyi vahvasti kiinalaisten linjojen mukaan, niin tekniikan, värien kuin muotojenkin osalta. Ming-dynastian vaikutus näkyi selkeimmin sini-valkoisen keramiikan ihannoimisessa. Koreassa posliini, tai valkoinen keramiikka tunnetaan nimellä "baekja". Joseon-dynastian valkoinen posliinin suosio kasvoi aikakauden kungfutselaisten ihanteiden ja arvojen mukana. Lopputuloksena syntyi puhtaita linjoja, tietynlaista vähäeleisyyttä ja yksinkertaisia muotoja.

Tämä karkeaa kivitavaraa oleva lasitettu ruukku on tehty inkiväärin säilyttämistä ja kuljettamista varten. Ruukussa on upean epätasainen pinta. Iänmukaista kulumaa. Mahdollisia pieniä pintavikoja, pölyä ja likaa. Kooltaan tämä ruukku on noin 13,5cm x 12,5cm.