Opetuslapsi ”Śāriputra"

950 €

Mandalay, Pohjois-Burma, 1800-luvun loppupuoli, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Burman kuningas Mindon Min perusti Mandalayn vuonna 1857 maan pääkaupungiksi, jona se palveli vuosina 1860-1885, aina kolmanteen Burman sotaan asti, jolloin britit valloittivat Burman siirtomaakseen ja siirsivät pääkaupungin rannikon tuntumaan, Yangôniin. Kaupunki rakennettiin asumattomalle alueelle, 236-metrisen Mandalay-kukkulan juureen Buddhan tekemän ennustuksen perusteella, jonka mukaan kyseisellä paikalla tulisi olemaan buddhalaisuuden metropoli uskonnon 2400-vuotisen historian kunniaksi.

Mestari Sanjayan etevin oppilas, Śāriputra (paliksi Sāriputta) oli toinen Buddha Shakyamunin tärkeimmistä ja läheisimmistä opetuslapsista Maudgalyāyanan (Moggallāna) ohella. Śāriputraa pidetään, erityisesti Theravada-buddhalaisuudessa "viisauden etujoukon" arhatina (buddhalaisuudessa käytettävä nimitys henkilöstä, joka on saavuttanut täydellisen valaistumisen). Śāriputra oli monelta osin ylistetty ja rakastettu opetuslapsi. Buddhan katsotaan julistaneen hänet täydelliseksi opetuslapsekseen ja ensisijaiseksi avustajakseen "Dharman pyörän kääntämisessä". Śāriputralla oli erityinen asiantuntemus analyyttisestä filosofiasta, ja häntä pidetäänkin Abhidharma-perinteen (kokoelma buddhalaisia kirjoituksia, jotka liittyvät filosofiseen, kosmologiseen ja psykologiseen analyysiin) alkuunpanijana. Śāriputra tunnettiin myös buddhalaisten luostarisääntöjen esimerkillisestä noudattamisesta, pohjattomasta viisaudestaan ja poikkeuksellisista opetuskyvyistään, jonka vuoksi häntä kutsuttiin myös nimellä "Dharman kenraali" (sanskritiksi: Dharmasenāpati, pali: Dhammasenāpati). Taiteessa Śāriputra kuvataan usein Buddhan rinnalla, yleensä istumassa tämän oikealla puolella.

Ainutkertainen veistos esittää viisaan Śāriputran kuuntelemassa tarkkaavaisena suuren mestarin opetuksia. Śāriputran viehättävillä, ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Mietiskelevä, mutta samalla valpas katse on suunnattu suoraan eteenpäin. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi. Huulet ovat kapeat, täyteläiset ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on kapea, suora ja symmetrinen. Śāriputralla on yllään ihonmyötäinen, kauniisti laskeutuva sanghāti. Se on laskostettu huolellisesti vasemmalle olkapäälle, jättäen oikean olkapään paljaaksi. Sanghātin leveät päärmeet on viimeisteltu lukuisin lasiupotuksin ja ornamenttikuvioin. Koristeellinen helma leviää viuhkanomaisesti Śāriputran taakse.

Taidokkaasti puusta veistetty Śāriputra on lakattu sinooperinvärisellä paksulla lakalla ja tämän jälkeen tasaisesti lehtikullattu. Patsasta koristaa lukemattomat, eri väreinä kimaltelevat lasikoriste-upotukset, joiden taustapuolella on vihreää ja hopeanväristä metallia/foliota (koristelutapaa kutsutaan nimellä hman-zi-shwei-cha). Patsaan kauniit, hyvin yksityiskohtaiset, kiemurtelevat koristeornamentit (toteutettu thayo-tekniikalla) on taas tehty lakasta ja tuhkasta valmistetusta massasta. Massasta rullatut ohuet nauhat on kiinnitetty valmiin veistoksen pinnalle, lakattu ja myöskin lehtikullattu.

Hyvässä kunnossa. Korjaus (sanghātin helma). Lehtikultaus ja lakkaus on paikoitellen kulunut pois. Muutamia lasikoristeita puuttuu ja thayo-ornamenteista on lohjennut pieniä paloja. Iänmukaista kevyttä kulumaa. Upea patina. Likaa, pölyä ja nokea. Kooltaan noin 31,0cm x 23,0cm x 25,0cm. Paino n. 1543g.