Korvakorut "Keramli"

350 €

Nūristānit, Afghanistan/ Pakistan, 1800-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nūristānit eli Nuristanilaiset (aiemmin kaferit) ovat keskenään sukua olevien kansojen tai heimojen muodostama etninen ryhmä Afganistanin koillisosassa ja Pakistanin rajaseudulla. He puhuvat indoiranilaiseen ryhmään kuuluvia nūristānilaisia kieliä. Nuristanilaiset asuttavat alueita Nurestanin maakunnassa (kutsutaan myös Nouristan, Nuristan ja Nooristan) ja Chitralin (Z̤ilaʿ Citrāl) piirikunnassa Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa. Nūristānilaiset ovat alueensa kantaväestöä, joka mainitaan jo Aleksanteri Suuren aikana. Alueen asukkaat säilyttivät itsenäisyytensä 1800-luvun loppuun saakka, jolloin Afganistanin emiiri Abd al-Rahman Khan käännytti heidät islaminuskoon. Samalla entiset nimitykset kaferi ja Kāfiristān (”kieltäjien maa”) muutettiin Nūristāniksi (”valon maa”). Pakkokäännytyksestä huolimatta nuristanilaiset ovat nykyään hartaita sunnimuslimeja. Kansoista suurin ovat Alingarin sivujokien ja Kunarin laaksoissa asuvat katit, joilla on useita paikallisia ja heimonimityksiä. Läntisten ja itäisten katien välissä Pechin sivujoen Prasunin laaksossa ovat prasunit ja näiden eteläpuolella Waigalin keski- ja yläjuoksulla waigalit. Pechin ja Alingarin välisellä vuoristoseudulla asuvat aškunit ja Pechin keskijuoksulla näitä lähellä olevat vamat. Kansatieteellisessä kirjallisuudessa nūristānilaisiin luetaan toisinaan myös dardilaisia kieliä puhuvia kansoja kuten kalašat. Nuristanilaisten kansojen yhteenlaskettu populaatio käsittää noin 100,000 - 150,000 henkeä.

Ennen islaminuskoon käännyttämistä Nuristanilaisten perinteisessä uskonnossa oli  arkaaisia piirteitä indoiranilaisesta muinaisuskosta ja hindulaisuudesta. Ihmisen kaltaiset jumaluudet asuivat näkymättömässä Taivaassa (Kâmviri d'e lu). Luojahahmo ja ylin jumaluus oli muinainen kuoleman ja oikeuden hindujumala Yama Râja (imr'o in Kâmviri). Lisäksi oli suuri joukko vähempiarvoisia jumaluuksia, paikallisia jumalia ja jumalattaria kuten Mandi tai Moni, Wushum tai Shomde, Giš tai Giwish, Bagisht, Durgan, Indr, Züzum, Dizani, Kshumai tai Kime. Jokaisessa kylässä oli oma suojelijajumalansa jonka kanssa paikalliset shamaanit neuvottelivat ja jolle uhrattiin muun muassa vuohia. 1800-luvun loppupuolella Kaferestanissa matkanneen brittiläisen siirtomaavirkailija Geroge Scott Robinsonin mukaan kaferit uhrasivat vankejaan Gišille ja Durgan kulttiin liittyi esimerkiksi pääkallonmetsästys.

Nuristanilaisten perinteisenä elinkeinona ovat miesten harjoittama laiduntamiseen perustuva karjanhoito sekä naisille kuuluva maanviljely. Viljelyskasveista tärkeimpiä ovat ohra, maissi ja hirssi ja kotieläimistä vuohet ja lampaat. Lisäksi harjoitetaan keräilyä, puutarhaviljelyä, mehiläistenhoitoa ja käsityöammatteja. Nuristanilaiset jakautuvat kahteen endogamiseen kastiin, joista alempi koostuu käsityöammatteja harjoittavista entisten orjien jälkeläisistä.

Erittäin kauniit, massiiviset korvakorut (tunnetaan nimellä keramli tai devad) Nurestanin maakunnasta, Afghanistanista tai Pakistanista 1800-luvun lopusta. Hopeaseoksesta (alpakkaa) ja kuparista taidokkaasti muotoillut, kookkaat ja tyyliteltyä granaattiomenaa symboloivat korvakorut on koristeltu näyttävin pakotuksin, kaiverruksin sekä hopea- ja kuparilangoin kierretyin punoksin. Todennäköisesti arvokas myötäjäislahja. Tämän kaltaisiin koruihin oli varaa  vain kaikkein korkea-arvoisimmilla yhteisön jäsenillä ja heidän vaimoillaan. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kevyttä kulumaa. Hapettumisesta johtuvia jälkiä. Likaa, pölyä ja nokea. Kooltaan noin 13,9cm x 3,0cm. Paino n. 102g.

Huom! Vastaavia kappaleita:

Jewellery in Afganistan, Alfred Janata, Graz: Akademische Druck - u. Verlagsanstalt, 1981, p. 90-91.

Jewellery from the Orient, Wolf-Dieter Seiwert, Treasures from the Bir Collection, Stuttgart: Arnoldsche 2009, p. 193.

Viittaukset, lainaukset ja lähteet:

Peoples and Languages of Nuristân, Richard F. Strand, 31 December 2005. (http://nuristan.info/Nuristani/Nuristanis1.html)

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "Nūristāni". Encyclopedia Britannica, 1 Jun. 2012. (https://www.britannica.com/topic/Nuristani)

Afganistanin historia - Silkkitietä kulttuurien risteykseen, Andrei Sergejeff, Gaudeamus Helsinki University Press, 2011, s. 38-39.

Ethnic Groups of North, East, and Central Asia: An Encyclopedia, James B. Minahan, February 2014, p. 205.

A Passage to Nuristan: Exploring the Mysterious Afghan Hinterland, Nicholas Barrington, Joseph T. Kendrick, Reinhard Schlagintweit, I.B. Tauris, April 2006. p. 111.

Nuristan, Max Klimburg, Encyclopaedia Iranica, July 20, 2004.(https://iranicaonline.org/articles/nuristan)

A Journey in Nuristan, Wilfred Thesiger, The Geographical Journal. 123 (4), 1957, pp 457- 464. (https://www.jstor.org/stable/1790347?origin=crossref)

Some gods of Pre-Islamic Nuristan, Nicholas Justin Allen, Revue de l'histoire des religions 208 (2), 1991, pp. 141–168. (https://www.persee.fr/doc/rhr_0035-1423_1991_num_208_2_1679)