Keraaminen pieni ruukku ”Rome”

300 €

Rooman valtakunta 100eaa.-200jaa, yksityiskokoelmasta Tukholmasta, Ruotsista.

Tämä upea pieni pyöreä ruukku on peräisin Rooman valtakunnasta, noin 100 eaa.-200 jaa.

Roomalainen käyttökeramiikka voidaan yleisesti jakaa kahteen luokkaan, karkeaan ja hienoon. Ensiksi mainitut olivat jokapäiväisessä arkikäytössä olleet astiat, kuten ruoanvalmistuksessa, elintarvikkeiden säilyttämisessä ja kuljettamisessa käytetyt ruukut, kulhot ja vadit. Karkea keramiikka oli edullista, paikallisesti tuotettua ja lähes kaikkien saatavilla.

Hieno keramiikka taas käsitti laadukkaammat tarjoilu- ja ruokailuastiat, kosmetiikka-astiat sekä koriste-esineet. Nämä olivat rakenteeltaan hienostuneempia, koristeellisempia ja niiden valmistusmateriaalit laadukkaampia. Hienoa keramiikkaa tuotettiin valtavia määriä niihin erikoistuneissa keramiikkapajoissa ympäri Rooman valtakuntaa. Näistä tunnetuinta lienee ”terra sigillata”- keramiikka.

Tämä kaunis pieni ruukku on ollut todennäköisesti säilytysastia kosmeettisille aineksille kuten voiteille tai öljyille. Kosmetiikka oli laajalti käytössä Roomassa ja sitä valmistettiin muun muassa jauhetuista mineraaleista, öljyistä ja yrteistä. Ruukku on hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja kaunis patina. Pieniä pintavikoja ja murtumia saattaa esiintyä. Kooltaan noin 7,5cm x 8cm.