Seremoniallinen tanssinaamio "Mwai"

550 €

Iatmul-kansa, Tambanum, Itäinen-Sepik, Papua Uusi Guinea, 1900-luvun alkupuoli, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Massiivinen Sepik-joki kiemurtelee Uuden Guinean saarta 1,126 kilometrin pituisena, muodostaen paikoitellen valtavia tulvatasankoja, kosteikkoja ja räme-alueita. Sepik on Kaakkois-Aasian ja Oseanian alueen suurin täysin luonnontilainen, makeavetinen vesistö. Joen varrella on noin 1500 järveä, juolua, jotka ovat  muodostuneet vuolaana virtaavan joen mutkista vuosien saatossa. Sepikiä ympäröivän tasangon kasvillisuus muodostuu trooppisesta sademetsästä ja soista. Sepik-joen ja sen lukemattomien sivujokien jyrkkärinteisille penkereille on ripoteltu harvakseltaan erikokoisia kyläyhteisöjä, joiden asukkaat elävät lähes eristyksissä ulkomaailmasta.

Ensimmäinen eurooppalainen Sepik-joella oli saksalainen Otto Finsch vasta niinkin myöhään kuin vuonna 1885.  Sepik-joen kansojen parissa tunnetaan yli 250 erilaista kieltä ja alueen kansat nivoutuvat yhteen kaupankäynnin ja kulttuurisen vuorovaikutuksen avulla. Suurilukuisin kansanryhmä on Iatmulit (noin 10,000 henkeä). He kutsuvat Sepik-jokea nimellä Avusett, joka muodostuu sanoista "luu" (ava) ja "järvi" (tset). Alueen kansojen elämä on keskittynyt vahvasti joen ympärille. Miehet harjoittavat kalastamista käyttäen perinteisiä puusta koverrettuja kanoottejaan kun taas naisten vastuulla on valmistaa saagoa saagopalmujen ytimestä. Ruokavalio on kala- ja kasvispainotteista.

Sepik katsotaan yhdeksi runsaimmista ja monipuolisimmista taidetta tuottavista alueista koko maailmassa. Sepik-jokea ja sen eri kyläyhteisöjä onkin osuvasti kutsuttu etnografisen taiteen eläväksi galleriaksi. Useat Sepikin kansat ovat onnistuneet säilyttämään muuttumattomina oman kansanperinteensä, uskontonsa ja kielensä tuhansien vuosien ajan. Tämä koskee myös taidetta. Jokaisella kansalla on oma tunnistettava tyylinsä, koski se sitten seremoniallisia naamioita, toteemipylväitä, huonekaluja, aseita, kilpiä, koriste- tai käyttöesineitä. Kansojen traditionaaliset tyylit poikkeavat vahvasti niin muotokielensä, väriensä kuin designinsa suhteen huomattavasti toisistaan.

Iatmul-kansa elää Sepik-joen keskijuoksun tulvatasangoilla. Iatmulien asuinalueesta tuli Saksan siirtomaa 1800-luvulla ja siirtomaa-aikana Sepik-joki toimi merkittävänä kulkuväylänä siirtomaaviranomaisille. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alue päätyi taas Australian hallintaan. Viranomaiset kitkivät alueella harjoitetun pääkallonmetsästyksen vähitellen 1930-lukuun mennessä.

Iatmul-kylät, jotka sijaitsevat suojassa korkeilla rantapenkereillä, koostuvat yleensä noin 300-1000 kyläläisestä. Asuinrakennusten lisäksi kylissä on yleensä yksi tai useampi miesten seremoniatalo (Ngeko), joissa säilytetään pyhiä soittimia, veistoksia ynnä muita rituaaliesineitä jotka katsotaan välttämättömiksi kylän hyvinvoinnille. Seremonialliset keskukset ovat kookkaita (vanhimmat niistä yli 20 metriä korkeita ja 40 metriä pitkiä rakennuksia) ja ne ovat Iatmul-miehille tärkeitä sosiaalisia ja rituaalisia kohtauspaikkoja.

Vaikuttava, iäkkäämpi tanssinaamio Mwai (Mai) on peräisin Tambanumin kylästä ja se on valmistettu noin 50-luvulla. Nämä erikoiset naamiot kaiverretaan aina pareittain. Naamiot esittävät iäkkäämpää ja nuorempaa sisarusta. Naamiot kiinnitetään punottuihin, kartionmallisiin tanssiasuihin (tumbuan) jotka peittävät tanssijan koko yläruumiin. Yliluonnolliset ja mystiset sisarukset tanssivat yhdessä osana initiaatiorituaaleja, pyhiä seremonioita (mm. Nave) sekä taisteluiden kunniaksi järjestetyissä juhlallisuuksissa. Mwai-naamion traditionaaliset piirteet ovat tässä kappaleessa erittäin hyvin näkyvillä. Hahmon kasvonpiirteet on venytetty äärimmilleen. Pitkä kaartuva nenä muistuttaa sarvinokkalinnun paksua nokkaa ja laskeutuu suoraan kohti terävää leukaa. Naamio on koristelu mustaan kasvihartsiin upotetuilla lukemattomilla kaurikotiloilla, pienemmillä nassa-kotiloilla, raffialla, maaväreillä maalatuilla ornamenteilla sekä villisian syöksyhampailla. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja käytön jälkiä. Likaa, pölyä ja nokea. Kooltaan naamio on noin 52.0cm x 21,0cm.