Pronssiveistos Buddha "Bùdài"

750 €

Kiina, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Budai (kiinaksi Bùdài, koreaksi: Podae ja japaniksi: Hotei) on jumalolento kiinalaisessa mytologiassa. Budain katsotaan olleen eksentrinen kiinalainen zen-munkki, joka eli myöhemmän Liang-dynastian aikana (907jaa - 923jaa) Wuyuen kuningaskunnassa Kiinassa. Kotoisin hän oli Fenghuasta (joka sijaitsee nykyisen Zhejiangin maakunnassa) ja buddhalaiselta nimeltään Ch'i-t'zu (kutsutaan myös Qieci). Ch'i-t'zun katsotaan olleen hyvin omalaatuinen, kulunutta säkkiä mukanaan kanniskeleva, mutta kovin rakastettu hahmo joka tapasi tehdä ihmisten joukossa pieniä ihmetekoja, ennustaen muun muassa säätä. Cha'n-buddhalaisuuden (eräs maháyāna-buddhalaisuuden koulukunta) leviämisen myötä häntä alettiin kunnioittaa myös vietnamissa, koreassa ja japanissa. Japanissa hänestä tuli yksi šintolaisuuden seitsemästä hyvän onnen jumalasta. Legendan mukaan juuri ennen kuolemaansa Ch'i-t'zu paljasti olevansa Maitreyan (buddhalaisuudessa tuleva Buddha, bodhisattva, joka tulee lopulta ilmestymään maan päälle, saavuttaa täydellisen valaistumisen ja opettaa todellista dharmaa) inkarnaatio. Ch'i-t'zun viimeisten sanojen kerrotaan olleen:

"Maitreya, oikea Maitreya

lukemattomia kertoja uudestisyntynyt

aika ajoin ihmisten keskuudessa ilmestynyt

aikakauden ihmiset eivät häntä tunnistaneet"

Ch'i-t'zun iloinen luonne, humoristinen persoona ja erikoinen elämäntapa erottavat hänet selkeästi muista buddhalaisista mestareista ja jumalhahmoista. Budai kantaa selässään säkkiä (joka ei koskaan tyhjene) ja joka on pullollaan arvokkaita lahjoja, kuten riisiä (symboloi vaurautta) tai makeisia lapsille (usein hänet kuvataan viiden lapsen ympäröimänä). Budai edustaa täydellistä onnellisuutta, anteliaisuutta. lempeyttä ja vaurautta. Hän on lasten, köyhien ja heikkojen suojelusjumala. Erään teorian mukaan Budai oli alun perin hedelmällisysjumala ja tämän pyöreä vatsa edusti runsasta satoa ja yltäkylläisyyttä. Budai nähdään usein kannattelemassa vasemmassa kädessään rukoushelminauhaa (mālā). Toisinaan hän on kuvattu kädessään viuhka (oopgi, joka täyttää kaikki sille esitetyt toiveet). Perinteisesti Budai istuu koristeellisella, kaksikertaisella lootusvaltaistuimellaan tai runsaan kolikkokeon päällä. Sydämellisesti naurava Buddha edustaa tyytyväisyyttä, onnellisuutta ja rikkautta. Yleisen uskomuksen mukaan budain paljaan vatsan hierominen tuo vaurautta ja onnea...

Upeasti patinoitunut, polttokullattu Budai. Pronssiseoksesta taidokkaasti valettu Ch'i-t'zu istuu lootus-valtaistuimellaan, kannatellen vasemmassa kädessään helminauhaa, oikean käden levätessä sylissä. Budailla on yllään yksinkertainen munkin kaapu. Se  laskostettu huolellisesti käsivarsille ja jättää oikean olkapäät, rintakehän ja kookkaan vatsan paljaaksi. Budain pyöreillä kasvoilla on lempeä, naurava ilme. Paljas pää ja raskaana riippuvat korvalehdet. Keskellä otsaa pieni urna. Pohjalevy on kuparia ja siinä on reikä. Iänmukaista kulumaa ja korroosion jälkiä. Kultaus on paikoitellen hapettunut. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 28,0cm x 16,5cm x 17,0cm. Paino n. 4218g.