Seremoniatikari "Pi pisuwe"

myyty

Asmat-kansa, Irian Jaya, Uusi Guinea, Indonesia, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Asmat-kansa elää eristyksissä Uuden Guinean saaren lounaisrannikolla, Indonesiassa. Asmatien asuinalue kattaa yli 25,000 neliökilometriä, muodostuen etupäässä laajoista makeanveden suoalueista, trooppisesta sademetsästä, vuorovesialueista, sago-palmuista ja mangrovepuista. Asmat-kansa tunnetaan puuveistoksistaan ja koristeellisista metsästysvälineistään, mutta myös pahamaineisena alkuperäiskansana, joka harjoittaa pääkallonmetsästystä ja kannibalismia. Asmat-kansa on yhdistetty mm. New Yorkin entisen kuvernöörin Nelson Rockefellerin 23-vuotiaan pojan, Michael Rockefellerin selittämättömään katoamiseen tämän liikuessa Asmatien parissa, keräten etnografista esineistöä vuonna 1961.

Luusta valmistettu tikari on peräisin Irian Jayasta. Tikareita jotka on tehty kasuaari-linnun reisiluusta kutsutaan nimellä ”Pi pisuwe” kun taas tikareita jotka on tehty ihmisen reisiluusta, kutsutaan nimellä ”Ndam pisuwe/Ndam emak pisuwe”. Vaikka näitä tikareita onkin käytetty taisteluissa ja sodankäynnissä, niiden todellinen käyttötarkoitus on toimia rituaalisen tappamisen välineenä ja tätä kautta osana pyhiä initiaatioseremonioita.

Tämä ”Pi pisuwe” on malliltaan hyvin poikkeuksellinen. Terä on epätavallisen lyhyt ja kädensija ontoksi koverrettu. Pienellä luulla ja juutilla/kasvikuidulla suljettava säiliö on tyhjä. Tämä tikari on kulkenut suvussa sukupolvelta toiselle. Erinomainen kunto. Upea kiiltävä patina ja seremoniallisen käytön jälkiä. Iänmukaista kulumaa. Likaa ja pölyä. Kooltaan tikari on noin 17cm x 2,5cm.