Kaulakoru ”Millefiori”

90 €

Venetsia/Murano, Ghana, Länsi-Afrikka, osin 1800-luvun alusta, yksityiskokoelmasta Kööpenhaminasta, Tanskasta

Tämä upea kaulakoru on peräisin Ghanasta, Länsi-Afrikasta. Kaulakorussa on kookoksen kuoresta valmistettuja tummia heishi-helmiä sekä värikkäitä lasihelmiä. Näiden lasihelmien historia on mielenkiintoinen, mutta myös tavattoman surullinen. Nämä lasihelmet on valmistettu Venetsiassa tai Muranossa, Italiassa, aivan 1800-luvun alussa. Näiden helmien nimi millefiori (”tuhat kukkaa”) on syntynyt helmien kuvioinnista joka muistuttaa pieniä kukkia.

Afrikassa lasihelmien käyttö kaupankäynnin välineenä ja valuuttana alkoi jo niinkin aikaisin kun 1400-luvulla, portugalilaisten kauppa-alusten saapuessa Länsi-Afrikan rannikolle ja alkaessa käydä ”kauppaa” mm. kullasta, norsunluusta, palmuöljystä ja orjista. Tällöin tuotteet ja ihmiset vaihtoivat omistajaa suurimmaksi osaksi eurooppalaisten lasihelmien avulla. Tämän vuoksi näitä lasihelmiä alettiin pian kutsua myös nimellä ”slave beads” eli orjahelmet.

Lasihelmet osoittautuivat niin edullisiksi ja toimiviksi vaihtokaupan välineiksi että niitä kuljetettiin Afrikkaan lopulta tonneittain ja ne toimivat jopa lähtevien kauppa- ja orjalaivojen painolastina. Lasihelmiin erikoistuneita tehtaita sijaitsi mm. Böömissä, Italiassa ja Alankomaissa ja ne lisäsivät tuotantoaan Afrikan kasvavien tarpeiden mukaan. Lasin valmistamista ei vielä tällöin Afrikassa osattu, joten värikkäät helmet muodostuivat nopeasti arvostetuiksi seremoniakoristeiksi, statussymboleiksi ja sitä kautta valuutaksi erityisesti Länsi-Afrikassa. Helmiä oli tarjolla satoja eri malleja, mutta suosituimmiksi muodostuivat millefiori, rosetta ja chevron.

Helmien käyttö valuuttana loppui Afrikassa vasta 1800-luvun lopulla. Lasihelmet jäivät käyttöön koruina ja vaihtokauppojen välineenä. Lasihelmet ovat yhä tänäkin päivänä erittäin arvostettuja sosiaalisen statuksen ja vaurauden symboleja muun muassa Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Antiikkiset lasihelmet kulkevat suvussa perintönä ja niitä vaalitaan arvostettuina sukukalleuksina.

Tämä helminauha on koottu heishi-helmistä ja lasihelmistä. Nyöri on modernia tekoa. Helmissä iän tuomaa patinaa. Pieniä lohkeamia ja murtumia saattaa esiintyä. Helminauhan pituus on noin 66 cm ja siinä on lukemattomien heishi-helmien lisäksi 27 uniikkia lasihelmeä.