Sairausnaamio ”Mbangu”

350 €

Pende-kansa, Kongon Demokraattinen Tasavalta, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Tämä erikoinen naamio on peräisin Pende-kansan parista, Loango- ja Kasai-joen alueelta, Kongon Demokraattisesta Tasavallasta. Pendet ovat jakautunut useisiin eri territorioihin, joista tärkeimmät ovat Kwilu ja Kasai.

Pendeillä on matrilineaarinen kulttuuri jossa sukulaisuhteilla on on suuri merkitys sosiaalisten suhteiden ylläpidossa. Pendet harjoittavat omaa uskontoaan joka pohjaa esi-isien (mvumbi) palvonnalle. Esi-isien katsotaan vaikuttavan suoraan ihmisten tulevaan menestykseen tai arjen epäonnistumisiin. Tämän vuoksi esi-isien rauhoittamiseksi pidetäänkin erilaisia rituaaleja ja uhriseremonioita. Perheenpään katsotaan ottavan vastuun alttareiden kunnossapidosta ja henkien lepyttämisestä. Pendet tietävät että henget voivat olla joko hyviä tai pahoja, riippuen näiden kuolintavasta. Mikäli esi-isät jäävät vaille huomiota ja rituaalit laiminlyödään, seuraa tästä pahaa perheelle ja lopulta koko kyläyhteisölle.

Pende-naamioita käytetään laajalti ei-rituaalissa juhlinnassa. Näistä merkittävimpiä lienevät initaatioseremoniat (mukanda) markkeeraamaan miesten ympärileikkausrituaalien loppumista ja sen jälkeiset mbuya-naamiaiset joissa esitetään useita eri rooleja Pende-yhteisön sisältä. Mbangu-naamio esittää noiduttua tai sairastunutta. Tämä johtuu henkilön omasta moraalisesta rappeutumisesta.

Tämä erikoinen ja makaaberi naamio täysin omaa luokkaansa. Naamiossa upea, lähes musta patina kaikesta tarttuneesta noesta ja öljystä. Naamion kasvoilla on hurja irvistys ja sen nenä vinossa. Kasvojen arpien uskotaan syntyneen kun tämä on kaatunut tuleen epileptinen kohtauksen aikana. Iänmukaista kulumaa, seremoniallinen käytön jälkiä, likaa ja pölyä. Kooltaan 28,0cm x 16cm.