Kaulakoriste "Kina"

myyty

Huli-kansa, Hela, Papua Uusi Guinea, 1900-luvun alkupuoli.

Hulit (kutsutaan myös nimellä Haroli) ovat alkuperäiskansaa jotka elävät Helan maakunnassa Papua Uudessa Guineassa. Hulit puhuvat äidinkielenään pääasiassa Hulia tai Tok-Pisinin kreolikieltä. Papua Uuden Guinean reilusti yli 300 alkuperäiskansasta, joiden populaatio on yli 90,000 henkeä, Huli-kansa on ylivoimaisesti kaikkein suurin (yli 250,000 henkeä).

Huli-kansan historia juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Eurooppalaiset löysivät Hulit vasta 1930-luvulla. Hulit harjoittavat elääkseen etupäässä maanviljelyä ja metsästämistä. Siat katsotaan erittäin tärkeiksi. Huli-kansan keskuudessa varakkuus ja status punnitaan yleisesti siten, kuinka monta sikaa henkilö omistaa. Siat toimivat vaihtokaupan välineinä niin morsiamen myötäjäisten maksamisessa, vahingonkorvauksina kuolemantapauksissa kuin muissakin rituaalisissa maksutapahtumissa.

Tämä upea rintakoriste on nimeltään Kina ja se on kaiverrettu erikoiseen puolikuun muotoon jättimäisestä helmisimpukkalajista (Pinctada Maxima) ja tämän jälkeen koristeltu pienillä poratuilla reikäkuvioilla. Rintakoristetta on käytetty valuuttana (sikojen, kaurikotiloiden ja "toae" simpukkakiekkojen ohella) sekä korkean statuksen rintakoristeena muun muassa soturien keskuudessa. Näitä kookkaita simpukankuoria arvostetaan kautta Papua Uusi-Guinean, mutta erityisesti juuri ylämaan kansojen parissa. Simpukankuoret ovat kulkeutuneet näiden kansojen mukana hyvin hitaasti rannikolta ylänköjen laaksoihin.

Tämä upea rintakoriste on peräisin lakkautetun museon ex-kokoelmista Hollannista. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa ja pieniä murtumia. Rintakoristeen upea kiilto ja uskomattoman kaunis kullanhohtoinen patina kertovat esineen pitkästä käyttöhistoriasta. Nyöri on modernimpaa tekoa. Kooltaan noin 19cm x 4,5cm x 0,4cm.