Mineraalit "Granaatti"

150 €

Australia, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Granaatti on ryhmä silikaattimineraaleja, joita yhdistää kemiallinen koostumus ja kuutiollinen kidejärjestelmä. Alumiinin tilalla voi olla myös rauta tai kromi. Granaattikiteet ovat tavallisesti rombidodekaedrin tai ikositetraedrin muotoisia. Granaatin kovuus on 6,5–7,5 Mohsin asteikolla ja sen läpinäkyvyys täysin läpinäkyvästä läpinäkymättömään. Granaattien väriasteikko on hyvin laaja: yleisimpiä värejä ovat punainen, keltainen, ruskea ja vihreä, mutta granaateissa esiintyy lähes kaikkia värejä sinistä lukuun ottamatta. Tunnetaan myös granaatteja, jotka näyttävät päivänvalossa sinisiltä ja keinovalossa violetinpunaisilta.

Granaatti on todennäköisesti saanut nimensä latinan jyvää tai siementä tarkoittavasta sanasta (granatus), mikä viittaa mineraalin tyypilliseen rakenteeseen selkeästi erottuvina jyvämäisnä kiteinä. Nimen uskotaan viittaavan mahdollisesti sanaan "mela granatum" tai "pomum granatum" (granaattiomena, Punica granatum), jonka syvän tummanpunaiset siemenet muistuttavat hämmästyttävän paljon granaattimineraalia. Granaatti on suosittu korukivi, mutta sitä käytetään myös hionta-aineena. Granaattimineraaleja tunnetaan kuusi: pyrooppi, almandiini, spessartiini, grossulaari, uvaroviitti ja andradiitti. Niistä kolme ensiksi mainittua muodostavat omat ryhmänsä ja kolme viimeksi mainittua omansa.

Kaunis kokoelma pienikokoisia granaatteja. Hyvässä kunnossa. Pieniä murtumia ja lohkeamia saattaa esiintyä. Iänmukaista kulumaa, likaa ja pölyä. Kokoelmassa 15 viehättävää kappaletta, joiden koko vaihtehtelee noin 0,9cm ja 0,5cm väliltä. Myydään settinä.