Seremoniallinen naamio "Gu"

600 €

Guro-kansa, Norsunluurannikko, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Gurot (kutsutaan myös Gouro tai Kweni) ovat kansa Bandama-joen laaksosta, Norsunluurannikolta. Kansa asuttaa alueita muun muassa Sassandra-Marahouén ja Marabonen piirikunnissa. Alkujaan Gurot kutsuivat itseään nimellä Kweni. Guro-nimen on antanut läheinen naapurikansa Baule. Nämä kaksi naapurikansaa ovatkin vaikuttaneet toistensa kulttuureihin hyvin paljon. Gurojen elinkeino painottuu maanviljelyyn ja tärkeimpiä viljelykasveja ovat ruokabanaani, riisi ja jamssi. Myyntiä varten kasvatetaan kahvia, kaakaota ja puuvillaa.

Gurot ovat hyvin traditionaalinen kansa ja he arvostavat suuresti muinaista kulttuuriaan. Kansa on säilyttänyt oman perinteisen uskontonsa joka pitää sisällään luonnonvoimien ja esi-isähenkien palvontaa, lukuisia muita eri jumaluuksia, salaisia riittejä ja kultteja. Miehillä ja naisilla on omat salaseurat tai yhteisöt. Miesten johtaman salaseuran nimi on "Je" ja naisten "Kne". Elämään kyläyhteisössä vaikuttaa suuresti ”Je”, joka koostuu useimmiten kylän vanhimmista ja varakkaammista miehistä. Tämä yhteisö valvoo ja ohjaa kyläläisten elämää aina hautajaisista, juhlista maanviljelyyn ja eri rituaaleista lakiin liittyviin kysymyksiin asti. Kaikki seremonioissa ja rituaaleissa tarvittavat naamiot syntyvät ja kulkevat ”Je”n kautta.

Naamioihin liittyy valtavasti piilotettuja merkityksiä ja niitä pidetään erittäin korkeassa arvossa. Joidenkin naamioiden katsotaan olevan jopa vaarallisia naisille katsoa. Useimmat Guro-naamiot ovat helppo tunnistaa naapurikansojen Baulen ja Yauren naamioista. Silti yksinkertaiset naamiot sekoittuvat helposti naapurikansojen kanssa.

Tämä ainutkertainen naamio on nimeltään "Gu". Se esittää idealisoitua kuvaa täydellisestä naisesta ("uanya iri nya"). Vaikka Gu-naamiota saavat kantaa ainoastaan miehet, se edustaa silti puhdasta naiseutta. Yhdessä groteskin, pitkäsarvisen eläinhahmoisen naamion Zaulin ja Zamblen, jonka kasvot muistuttavat leopardia tai krokotiilia, Gu muodostaa oman merkittävän ryhmänsä. Gurot uskovat että Gu on Zamblesin vaimo tai tytär. Naisen hampaat on viilattu teräviksi ja hiukset koottu korkeaksi kampaukseksi päälaelle. Gun silmät on auki. Poskissa, ohimoilla ja otsassa useita arpitatuointeja. Korvat on pienet.

Naamio on erittäin hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Jäänteitä punaruskeasta pigmentistä. Likaa ja pölyä. Tummanruskea, samettisen pehmeä patina. Vähäisiä halkeamia ja murtumia. Rituaalisen käytön jälkiä. Kooltaan noin 33,0cm x 14,5cm x 10,5cm.