Fossiili "Elosuchus cherifiensis"

85 €

Varhaisiitukausi, Alba-vaihe, n. 113,5 - 100,5 milj. vuotta sitten, Taouz, Kem Kem-alue, Marokko.

Archosauromorpha on diapsidisauropsidien kladi, joka käsittää arkosaurit  (kuten krokotiilieläimet ja dinosaurukset, mukaan lukien linnut) ja kaikki muut diapsidit, jotka ovat läheisempää sukua arkosaureille kuin lepidosauromorfeille (kuten liskot, käärmeet ja tuatarat). Ensimmäiset arkosauromorfit kehittyivät permikauden lopulla, mutta ryhmä yleistyi vasta triaskaudella permikauden joukkotuhon jälkeen.

Elosuchus cherifiensis (Fortignathus) on sukupuuttoon kuollut krokotiilieläimiin kuulunut laji, joka eli varhaisliitukaudella, nykyisen Algerian ja Marokon alueella Pohjois-Afrikassa. Elosuchuksella oli pitkä ja kapea kuono kuten tämän päivän gaviaalilla. Lajin uskotaan olleen kokonaan vedessä elävä eläin. Ranskalainen René Lavocat nimesi Elosuchus cherifiensiksen Thoracosaurusten lajin kuuluvaksi, mutta France de Lapparent de Broin määritteli sen uudelleen omaksi suvukseen (Elosuchidae) vuonna 2002.

Upea Elosuchus cherifiensiksen nikama. Kohtalaisessa kunnossa. Iänmukaista kulumaa, murtumia ja lohkeamia. Fragmentoitunut. Upea tummanruskea patina. Likaa, pölyä ja maa-ainesta. Fossiili on käsitelty pintaa suojaavalla sellakalla sekä mehiläisvahalla. Kooltaan nikama on noin 7,7cm x 4,0cm x 3,6cm. Paino n. 91g.