Harppu ”Luba”

150 €

Luba-kansa, 1900-luku, Kongon demokraattinen tasavalta, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Luba-kansa (kutsutaan myös nimillä Balubà, Louba, Warua) asuttavat tiiviinä ryhmittyminä valtavan laajoja alueita ympäri Kongon demokraattista tasavaltaa. Nimi ”Luba” viittaa useisiin eri kansoihin, jotka eroavat syntyperältään, mutta puhuvat läheisesti toisiaan muistuttavia kieliä (mm. Luba-Kasai, Luba-Katanga, Swahili) ja jakavat yhteisen poliittisen historian Luba-kuningaskunnan jälkeläisten kanssa. Luba-kuningaskunta tai -imperiumi kukoisti noin 1400-luvun lopulta aina 1800-luvun lopulle.

Vaikka Luba-kansan historia onkin täynnä väkivaltaa ja sotaa, heidän taiteelleen on ominaista sen muotokielen puhdas harmonia ja orgaanisuus. Selkeimmin tämä näkyy naiseuden vahvassa korostamisessa taiteessa. Luba-kansa uskoo että vain naiset, joilla on mahdollisuus tulla raskaaksi ja synnyttää uutta elämää, ovat riittävän vahvoja hallitsemaan voimakkaita henkiä ja näiden jakamaa salaista tietoa.

Rustiikkisen kaareva kielisoitin muistuttaa kundi-harppua (Zande-kansa). Tässä puusta kaiverretussa karkeassa harpussa on neljä kieltä. Pitkähiuksinen naishahmo on soittimen keskellä. Naisella on otsassaan perinteinen arpitatuointi ja hänellä on kahvipavun muotoiset silmät ja pitkä kaula. Tukeva kaikukoppa on päällystetty eläimen vuodalla. Kohtalaisen hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Soittimen kielet mahdollisesti uudemmat. Kooltaan noin 32cm x 10cm.