Fetissi "Voudou"

80 €

Ewé- tai Fon-kansa, 1900-luku, Benin/Togo/Ghana, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Afrikkalaisissa Fon-kielissä vodun, (lausutaan myös Vodoun, Vodou, Voudou, Voodoo jne,) tarkoittaa monia asioita, kuten henkeä (Fon- ja Ewé-kielissä), jumaluuksia, pyhiä esineitä sekä kauheaa näkymätöntä ja käsittämätöntä voimaa. Vodou on animistinen, monijumalainen uskonto, jossa esi-isien palvonta ja fetisseille uhraaminen ovat tärkeässä osassa. Vodou on lähtöisin Länsi-Afrikasta, missä sitä harjoitetaan erityisesti Fon-kansan parissa Beninissä kuten myös Etelä-Togossa, Ghanassa ja Nigeriassa.

Vodou-sukuisissa uskonnoissa on kaksi päähaaraa: Beninin ja Togon Fonien, Ewéjen ja näiden lähikansojen vodou, sekä Nigerian, Beninin, ja Togon Jorubien (Yoruba) joroba-uskonto. Kuitenkin kaikki vodou-uskonnot perustuvat yleisesti ajatukseen, että useat jumalat ja henget johtavat elollista maailmaa ja päättävät niin yksittäisten ihmisten kuin kokonaisten yhteisöjenkin kohtalosta. Kaikki jumalat edustavat samaa elämänvoimaa, jota kutsutaan nimellä ashé. Henkien käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa uhrien, lahjojen ja rituaalien avulla. Animismin tapaan vodou-sukuisissa uskonnoissa jokainen joki, puu ja kivi on elävä ja luonto täynnä salaperäisiä henkiä ja voimia.

Vodoun talismaanit, joita kutsutaan fetisseiksi, ovat uskonnon näkyvin ulkoinen merkki. Fetissi on väline, joka mahdollistaa viestimisen henkimaailman ja fyysisen maailman välillä. Fetissiä kutsutaan usein sen edustaman jumalan nimellä. Fetissi on tietylle jumaluudelle tehty ja pyhitetty esine, patsas, eläimen tai ihmisen kuivattu osa tai toteemiveistos. Se voi myös olla vain tien pientareelle tai pihalle koottu maakumpu tai epämääräinen kasa ”arvottomia” esineitä.

Pienet talismaanit on valmistettu suojelemaan yksittäisiä ihmisiä ja perheitä noituudelta, sairauksilta, varkauksilta, langetetuilta kirouksilta tai pahoilta aikeilta. Amulettien ja talismaanien katsotaan myös tuovan omistajalleen hyvää onnea ja menestystä. Erikoinen, pienikokoinen fetissi muistuttaa kirvestä. Fetissi on kiedottu tekstiilinkappaleisiin ja nahkasuikaleisiin. Upea patina ja seremoniallisesta käsittelystä syntynyttä kulumaa. Likaa, pölyä ja verta. Kooltaan noin 21,0cm x 2,2cm.