Initiaationaamio ”Ngi”

800 €

Bulu-kansa, Beti-Pahuin, Kamerun/Gabon, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Bulu-kansa (kutsutaan myös nimellä Boulou) joka edustaa yhtä kolmasosaa Beti-Pahuin bantuista, elää sademetsien ja kumpuilevien rinteiden värittämillä alueilla Kamerunissa, Guineassa ja Pohjois-Gabonissa. Bulujen elanto tulee pääosin maanviljelystä. Bulut kasvattaa muun muassa maniokkia ja maissia. Tätä ravintoa täydennetään villeinä kasvavien kasvien lehdillä ja juurilla, palmuöljyllä, sienillä ja hyönteisillä. Metsästäminen on myös tärkeässä roolissa Bulujen keskuudessa.

Muiden alueen kansojen tavoin Bulut ja Fangit kunnioittavat syvästi viidakon kookkaita apinalajeja, erityisesti gorilloja ja mandrilleja. Tämä vaikuttava ihmis- ja apinahahmoinen fetissiveistos on peräisin Bulu-kansan parista, kyläyhteisön sisällä toimineen mystisen salaseuran keskeltä. Tämä aikoinaan laajalle alueelle levinnyt, gorillan palvontaan keskittynyt kultti kantoi Fangien parissa nimeä Ngi (tai Ngui), kun taas Bulujen parissa se tunnettiin nimellä Nji. Sana "Ngi" tarkoittaa gorillaa.

Gorillan katsottiin symboloivan tulta ja positiivista voimaa (toisin kuin simpanssin, jonka nähtiin edustavan ainoastaan pahuutta). Gorilla-hengen uskottiin tarkkailevan syvältä metsän siimeksestä salaseuran jäsenien elämää ja erityisesti näiden käyttäytymistä. Mikäli sääntöjä rikottiin, Ngi rankaisi väärintekijää sairaudella, esimerkiksi spitaalilla. Ngin uskottiin suojelevan yhteisön jäseniä nousemalla öisin taistelemaan noitia vastaan. Erityisesti hyökkäämällä niitä noitia vastaan jotka irtautuivat kehoistaan ja kulkivat henkinä tappaen kyläyhteisön jäseniä.

Naamioita käytetään osana initiaatio-rituaalia joka keskittyy torjumaan sairauksia, pahoja henkiä ja noidutuksi tulemista, erityisesti myrkyttämistä vastaan.

Hyvässä kunto. Iänmukaista kulumaa. Kevyttä puuta, eläinten hampaita ja luita. Kolhuja, madonreikiä ja pieniä pintavikoja. Upea patina ja lähes samettinen pinta. Maalattu värikkäillä pigmenteillä jotka kuluneet osittain pois. Kooltaan naamio on n. 38cm x 19cm.