Initiaationaamio ”Ngi”

800 €

Bulu-people, Beti-Pahuin, Kamerun/Gabon, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Bulu-kansa (kutsutaan myös nimellä Boulou) joka edustaa yhtä kolmasosaa Beti-Pahuin bantuista, elää sademetsien ja kumpuilevien rinteiden värittämillä alueilla Kamerunissa ja Gabonissa. Bulut elävät sademetsissä ja elanto tuleekin pääosin maanviljelystä. Bulut kasvattaa muun muassa maniokkia ja maissia. Tätä ravintoa täydennetään kasvien lehdillä, palmuöljyllä, sienillä ja hyönteisillä. Metsästäminen on myös aina ollut merkityksellisessä asemassa Bulujen parissa.

Tämä ilmeikäs ja erittäin iäkäs naamio kuvastaa gorillaa. Naamio liittyy Bulujen ja Fang-kansan gorilla-kulttiin nimeltä ”Ngi”. Tämä gorilla-henki on mystinen olento joka tarkkailee ihmisten elämää sademetsän kätköistä ja rankaisee väärintekijöitä yön pimeyden turvin. Naamioita käytetään myös osana initiaatio-rituaalia joka keskittyy torjumaan sairauksia, pahoja henkiä ja noidutuksi tulemista, erityisesti myrkyttämistä vastaan.

Naamio on ikäisekseen hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Kevyttä puuta. Kolhuja, madonreikiä ja pieniä pintavikoja. Upea patina ja lähes samettinen pinta. Maalattu värikkäillä pigmenteillä jotka kuluneet osittain pois. Kooltaan naamio on n. 38cm x 19cm.