Laakea pronssilautanen "Ērānšahr"

myyty

Sassanidien dynastia, n. 400-500jaa., Persia, Lähi-itä, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Sassanidit tai sasanidit (Ṣāṣānīyān) olivat persialainen hallitsijasuku, joka hallitsi Persiaa ja suuria alueita Lähi-idässä toisen Persian valtakunnan aikana (226–651jaa). Ardašir I (vallassa 226-242jaa.) kruunasi itsensä "kuninkaitten kuninkaaksi" (šahanšah) kukistettuaan viimeisen Parthian arsakidisukuisen kuninkaan, šahanšah Artabanos IV:n. Sassanidit kutsuivat valtakuntaansa nimellä "iranilaisten valtakunta" (Ērānšahr). Mittavan valtakunnan alueeseen kuului alueita nykyisestä Iranista, Irakista, Armeniasta, Turkista, Afganistanista, Syyriasta, Pohjois-Intiasta, Pakistanista, Kaukasiasta, Keski-Aasiasta, Aasiasta ja Arabiasta, sekä Khosrau II: aikana Egyptistä, Jordaniasta, Israelista ja Libanonista. Dynastia päättyi, kun shaahi Yazdegerd III hävisi 14-vuotisen taistelun  umaijadien kalifaatille, ensimmäiselle islamilaiselle valtakunnalle noin 651jaa.

Sassanidien valtakunnan alueella harjoitettiin lukuisia uskontoja. Valtionuskonto zarahtrustralaisuuden ohella merkittävimpiä olivat buddhalaisuus, kristinusko ja juutalaisuus. Valtakunnassa oli laaja ja pitkäikäinen juutalaisyhteisö, joka jatkoi olemassaoloaan miltei näihin päiviin asti. Valtakunnan itäisissä osissa oli buddhalaisia pyhiä alueita ja siellä buddhalaisuudesta tuli yhä suositumpi. Myöhäisantiikin sassanidikausi oli kulttuurillisesti edistyksellinen ja kulttuurin vaikutus ulottui pitkälle sen rajojen ulkopuolelle, aina Intiaan, Kiinaan, Roomaan ja Afrikkaan asti. Islamilaiseen kulttuuriin siitä periytyivät muun muassa arkkitehtuuri ja kirjallisuus. Arkkitehtuuri oli mahtipontista ja ylevää. Tunnetuimpia aikakauden rakennuksia lienevät Ctesiphonin, Fīrūzābādin ja Sarvestanin loisteliaat palatsit.

Taiteellisesti aikakausi oli persialaisen taiteen huippua. Paljon siitä, mikä myöhemmin tuli tunnetuksi islamilaisena kulttuurina, oli alunperin persialaista alkuperää. Sen vaikutus tunnettiin kaukana rajojen ulkopuolella asti. Taiteessa perinteiset persialaiset elementit yhdistyvät hellenistisiin. Hellenististä taidetta tulkittiin vapaasti. Kuvataiteiden lisäksi keramiikka, lasitaide kuten myös erilaiset tekstiilitaiteet, kuten ylelliset silkkityöt (silkin valmistuksen sassanidit oppivat kiinalaisilta), kirjonnat, damaskit, seinävaatteet, matot ja kudonnaiset kukoistivat. Väreinä toistuivat usein hehkuvan siniset, vihreät ja lämpimän keltaiset sävyt. Metallintyöstö ja jalokivien hionta oli erittäin pitkälle kehittynyttä.  Aikakauden tunnetuimmat metalliesineet olivat taidokkaasti muotoiltuja hopea- ja pronssiastioita, joita valmistetaan suuria määriä Iranissa ja Mesopotamiassa. Esineet taottiin ja muotoiltiin vasaran avulla ja koristeltiin erilaisin tekniikoin. Tyypillisiä muotoja olivat korkeajalkaiset maljat, kulhot, lautaset ja vadit. Esineiden koristelussa toistuivat usein aiheet kreikkalais-roomalaista ikonografiasta, jotka mukautettiin paikalliseen kuvakieleen.

Hienostunut, pienikokoinen ja matala pronssista taottu vati yli 1500 vuoden takaa. Ohueksi taotun vadin reunat kaartuvat kevyesti ulos- ja sisäänpäin. Pohjaan on pakotettu seitsemän pyöreää koristekuviota. Kohtalaisessa kunnossa. Iänmukaista vahvaa kulumaa, kolhuja ja murtumia. Korroosion ja hapettumisen jättämiä jälkiä. Vahva vihertävän harmaa kerrostunut patina. Kooltaan noin 3,4cm x 16,5cm x 17,2cm. Paino n. 117g.

Lainaukset, lähteet ja viitteet:

"Sasanian Empire." World History Encyclopedia, Alonso Constenla Cervantes, 17 May 2013.

Fowlkes-Childs, Blair, expanded original text by Department of Ancient Near Eastern Art. “The Sasanian Empire (224–651 A.D.).” In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000-. (www.metmuseum.org/toah/hd/sass/hd_sass.htm (originally published October 2003, last updated April 2016)

The Oxford Handbook of Ancient Iran, Daniel T. Potts, Oxford: Oxford University Press, 2013.

The Art and Archaeology of Ancient Persia: New Light on the Parthian and Sasanian Empires, Curtis, Vera Sarkhosh, Robert Hillenbrand, and J. M. Rogers, eds., London: I. B. Tauris, 1998.

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "Sasanian dynasty". Encyclopedia Britannica, 3 Apr. 2020, https://www.britannica.com/topic/Sasanian-dynasty. Accessed 19 May 2022.