Suojelijaveistos”Bieri”

myyty

Fang-kansa, Gabon, 1900-luvun loppupuoli, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Tämä upea veistos on peräisin Fang-kansan keskuudesta Gabonista. Fang-kansa asuu myös hajanaisina ryhminä eteläisessä Kamerunissa sekä Päiväntasaajan Guineassa, jossa he edustavat suurinta etnistä ryhmittymää Rio Munin manneralueella.

Fang-kansa noudattaa patriliaarista sukulinjaa ja ovat sekä eksogaamisia (ulkoryhmäavioliittoisuus) että polygaamisia (moniavioisia). Fang kansat elävät tiiviissä kyläyhteisöissä, toisistaan riippumattomina. Fangit harjoittivat pääosin maanviljelyä ja metsästystä, mutta kolonialismin myötä suurin osa kyläyhteisöistä siirtyi viljelemään kaakaota.

Ollessaan Ranskan siirtomaavallan alla Fangit käännytettiin kristinuskoon, mutta itsenäistymisen myötä kiinnostus omaa uskontoa Bieri (Byeri) kohtaan on palannut. Bieri kuvaillaan länsimaisissa kulttuureissa ”esi-isähenkien palvontana” tai ”kuolleiden kulttina”, mutta tämä on usein vain kankea määritelmä siitä mitä Bieri todellisuudessa edustaa. Fang-kansan (ja muiden vastaavien Bantujen) vakaa usko esi-isäreliikkeihin ja niissä piileviin voimiin on synnyttänyt suuren määrän upeaa esineistöä, kuten patsaita, naamioita sekä reliikkikoreja.

Fang-kansan keskuudessa reliikkikoreihin, jotka valmistettiin yleisesti kaarnasta tai kasvikuiduista punomalla, sijoitettiin esi-isien luita tai kallon kappaleita piiloon kylän naisten ja initioimattomien poikien katseilta. Korin päälle asetettiin puinen hahmo suojelemaan itse koria. Tätä puista hahmoa käytettiin myös rituaaleissa erikseen lepyttelemään tuohtuneita esi-isiä. Reliikkikorien ja niiden sisältöjen uskottiin sisältävän valtavasti voimaa ja suojelevan täten koko kyläyhteisöä.

Tältä erikoiselta Bieriltä, tai esi-isä-veistokselta onkin kysytty neuvoa milloin koko kylän pitää muuttaa uuteen paikkaan, milloin on sadonkorjuun aika tai koska on hyvä aika lähteä metsästämään tai kalaan. Veistos on toiminut konsultoinnin välineenä esi-isähenkien ja heimon välillä.

Tämä upea esi-isä suojelija koostuu puisesta veistoksesta, korista, maagisista aineosista, kuten luista, kasvikuiduista ja sarvista joita on kiedottu veistoksen ympärille. Kori on sisältä tyhjä. Kulumaa, likaa ja pölyä esiintyy. Kooltaan 42cm x 20cm.