Pari käsivarsinauhoja "Asmat"

45 €

Asmat-kansa, Irian Jaya, Uusi Guinea, Indonesia, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Hollannista.

Asmat-kansa elää eristyksissä Uuden Guinean saaren lounaisrannikolla, Indonesiassa. Asmatien asuinalue kattaa yli 25,000 neliökilometriä, muodostuen etupäässä laajoista makean veden suoalueista, trooppisesta sademetsästä, vuorovesialueista, sago-palmuista ja mangrovepuista. Asmat-kansa tunnetaan puuveistoksistaan ja koristeellisista metsästysvälineistään, mutta myös pahamaineisena alkuperäiskansana, joka harjoittaa pääkallonmetsästystä ja kannibalismia. Asmatit on yhdistetty mm. New Yorkin entisen kuvernöörin Nelson Rockefellerin 23-vuotiaan pojan, Michael Rockefellerin selittämättömään katoamiseen tämän liikuessa näiden keskuudessa, keräten etnografista esineistöä vuonna 1961. Hänen ruumista ei koskaan löydetty.

Kasuaari-linnun luusta valmistettu tikari on peräisin Irian Jayasta. Tikareita jotka on tehty kasuaari-linnun reisiluusta kutsutaan nimellä ”Pi pisuwe” kun taas tikareita jotka on tehty ihmisen reisiluusta, kutsutaan nimellä ”Ndam pisuwe/Ndam emak pisuwe”. Vaikka näitä tikareita onkin käytetty taisteluissa ja sodankäynnissä, niiden todellinen käyttötarkoitus on toimia rituaalisen tappamisen välineenä ja tätä kautta osana pyhiä initiaatioseremonioita.

Kaunis pari käsivarsinauhoja. Taidokkaasti rottingista punottuja käsivarsinauhoja käytetään Pi Pisuwen tai Ndam pisuwen kannattelemiseen. Hyvä kunto. Iänmukaista kulumaa. Likaa ja pölyä. Käsivarsinauhat ovat peräisin lakkautetun museon ex-kokoelmista Hollannista. Käsivarsinauhojen halkaisija noin 8,5cm ja 7,5cm Leveys noin 1,5 cm/ 1,3cm.