Kajal-pullo ja levitin ”Seljuk”

300 €

Seldžukkien valtakunta, Khorāsān-provinssi, Persia, n. 1037-1194, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Kajalin käyttö silmien mustaamiseen tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä (Naqada III n.3100eaa) jolloin kuningattaret ja jalosukuiset naiset värjäsivät silmäluomensa jauhetulla stibniitillä (antimonihohde) tai galenalla (lyijyhohteella). Kajalia käytettiin suojaamaan silmiä erinäisiltä vaivoilta. Lisäksi on ehdotettu että silmien maalaaminen mustaksi olisi suojannut silmiä auringon vahingollisilta säteiltä.

Islamin perustaja profeetta Muhammed käytti myös kajalia ja kehoitti sen käyttöön, koska sen katsottiin olevan hyväksi silmille. Hänen väitetään sanoneen:

”Ithmid (antimonihohde) on parhainta kajalia, se kirkastaa näön ja saa karvat (silmäripset) kasvamaan”

Pronssiseoksesta valmistettu kajal-pullo ja levitin ovat peräisin keskiaikaisesta Seldžukkien valtakunnasta, luultavasti Khorāsānista, Koillis-Iranin muinaisesta provinssista. Nimi ”Khorāsān” on persiaa ja tarkoittaa ”nousevan auringon maata”. Tämä erikoinen kajal-pullo on koristeltu kaiverruksin ja lyöttein. Pullo seisoo kolmen jalan varassa joissa tyylitellyt oinaanpää-koristeet. Hyvässä kunnossa. Iänmukaista kulumaa. Hapettumisesta johtuvaa korroosiota ja maa-ainesta. Kooltaan pullo on noin 9,5cm x 7cm ja levitin noin 12,3cm.