Karyatidi-istuin "Lupona"

2500 €

Luba-Hemba-kansa, 1900-luvun alku, Kongon demokraattinen tasavalta, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Luba-kansa (kutsutaan myös nimillä Balubà, Louba, Warua) asuttavat tiiviinä ryhmittyminä valtavan laajoja alueita ympäri Kongon demokraattista tasavaltaa. Nimi ”Luba” viittaa useisiin eri kansoihin, jotka eroavat syntyperältään, mutta puhuvat läheisesti toisiaan muistuttavia kieliä (mm. Luba-Kasai, Luba-Katanga, Swahili) ja jakavat yhteisen poliittisen historian Luba-kuningaskunnan jälkeläisten kanssa. Luba-kuningaskunta tai -imperiumi kukoisti noin 1400-luvun lopulta aina 1800-luvun lopulle.

Vaikka Luba-kansan historia onkin täynnä väkivaltaa ja sotaa, heidän taiteelleen on ominaista sen muotokielen puhdas harmonia ja orgaanisuus. Selkeimmin tämä näkyy naiseuden vahvassa korostamisessa taiteessa. Luba-kansa uskoo että vain naiset, joilla on mahdollisuus tulla raskaaksi ja synnyttää uutta elämää, ovat riittävän vahvoja hallitsemaan voimakkaita henkiä ja näiden jakamaa salaista tietoa.

Tätä upeaa karyatidi-istuinta, luponaa (kutsutaan myös nimillä kipona tai kihona) ei ole tehty istumista varten, vaan se toimii metaforana kuninkuudelle. Näyttävä ja taidokkaasti yhdestä puusta kaiverrettu lupona nähdään kuninkaallisen voiman manifestaationa. Toisin sanoen kuninkaallinen istuin ei ole kirjaimellisesti kuninkaan käyttämä istuin, vaan istuin joka kuvaa kuninkuutta ja kuninkaita, niin eläviä kuin kuolleitakin.

Tämä uskomattoman upea lupona kuvaa Luba-kansalle ominaiseen tapaan kahta vahvaa naishahmoa seisomassa selät vastakkain. Naisten epätavallisen pitkät käsivarret on koukussa, kämmenien ja päälakien kannatellessa istuinosaa. Naisten vartalot on koristelu useilla arpitatuoinneilla. Naiset seisovat ryhdikkäinä ja suorassa. Lihaksikkaat jalat hiukan koukussa. Aavistuksen koholla oleva rintakehä ja pystyt rinnat kuvastavat hedelmällisyyttä. Tasapainoisilla kasvoilla on levollinen ilme. Molemmilla hahmoilla ulospäin työntyvät vatsat ja vahvasti ulkonevat navat. Istuimen ja jalustan reunat koristeltu geometrisillä kuvioilla. Yhdestä puunkappaleesta veistetyssä istuimessa on jälkiä tummanruskeasta ja mustasta pigmentistä. Upea vahva patina ja seremoniallisen käytön jälkiä. Hyvässä kunnossa. Likaa ja pölyä. Pieniä halkeamia. Kooltaan noin 21,5cm x 30,5cm ja syvyys noin 11,5cm.