Helminauha "Venetian pastel miniature"

140 €

Venetsia/Tsekkoslovakia/Ghana, Länsi-Afrikka, 1800-luku, yksityiskokoelmasta Tanskasta.

Helminauha on peräisin Länsi-Afrikasta. Helminauhaan on koottu useita kymmeniä eri mallisia, pienikokoisia lasihelmiä. Näiden lasihelmien historia on mielenkiintoinen, mutta myös tavattoman surullinen. Lasihelmet on valmistettu Venetsiassa, Italiassa 1800-luvulla.

Afrikassa lasihelmien käyttö kaupankäynnin välineenä ja valuuttana alkoi jo niinkin aikaisin kun 1400-luvulla, portugalilaisten kauppa-alusten saapuessa Länsi-Afrikan rannikolle ja alkaessa käydä ”kauppaa” mm. kullasta, norsunluusta, palmuöljystä ja orjista. Tällöin tuotteet ja ihmiset vaihtoivat omistajaa suurimmaksi osaksi eurooppalaisten lasihelmien avulla. Tämän vuoksi näitä lasihelmiä alettiin pian kutsua myös nimellä ”slave beads” eli orjahelmet.

Lasihelmet osoittautuivat niin edullisiksi ja toimiviksi vaihtokaupan välineiksi että niitä kuljetettiin Afrikkaan lopulta tonneittain ja ne toimivat jopa lähtevien kauppa- ja orjalaivojen painolastina. Lasihelmiin erikoistuneita tehtaita sijaitsi mm. Böömissä, Italiassa ja Alankomaissa ja ne lisäsivät tuotantoaan Afrikan kasvavien tarpeiden mukaan. Lasin valmistamista ei vielä tällöin Afrikassa osattu, joten värikkäät helmet muodostuivat nopeasti arvostetuiksi seremoniakoristeiksi, statussymboleiksi ja sitä kautta valuutaksi erityisesti Länsi-Afrikassa. Helmiä oli tarjolla satoja eri malleja, mutta suosituimmiksi muodostuivat mm. millefiori, lewis&clark ja chevron.

Helmistä kookkaimmat, vihertävät ja siniset yli 200 vuotta vanhat lasihelmet ovat taas peräisin Böömistä. Näiden kirkkaana hohtava, merenvihreään taittava väri on saatu aikaan käyttämällä lasin valmistuksessa uraaanisuoloja. Tämän johdosta helmet hohtavat intensiivisen vihreinä ultraviolettivalon alla. Kaupankäynnin yhteydessä näitä helmiä alettiin kutsua vaseliini-helmiksi, johtuen helmien läpikuultavasta väristä, joka muistuttaa vaseliinia.

Helmien käyttö valuuttana loppui Afrikassa vasta 1800-luvun lopulla. Lasihelmet jäivät käyttöön koruina ja vaihtokauppojen välineenä. Lasihelmet ovat yhä tänäkin päivänä erittäin arvostettuja sosiaalisen statuksen ja vaurauden symboleja muun muassa Ghanassa, Länsi-Afrikassa. Antiikkiset lasihelmet kulkevat suvussa perintönä ja niitä vaalitaan arvostettuina sukukalleuksina.

Helminauha on hyvässä kunnossa. Hamppukuidusta valmistettu nyöri on modernia tekoa. Helmissä iän tuomaa patinaa. Pieniä lohkeamia ja murtumia saattaa esiintyä. Helminauhan pituus on noin 75,0cm ja siinä on 154 antiikkista lasihelmeä. Mukana lisäksi mm. Krobo, Gooseberry- ja Melon-helmiä.