Pronssiveistos Buddha "Shakyamuni"

myyty

Nepal, 1900-luvun alku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Nepal eli Nepalin demokraattinen liittotasavalta on sisämaavaltio Aasiassa. Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Valtion alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa on vuoristoista ja kukkulaista. Maan keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee muun muassa Kathmandun laakso. Nepal on monikansallinen, monikultturillinen ja -kielinen maa jossa elää yli 125 etnistä ryhmää ja puhutaan äidinkielenä noin 123 eri kieltä. Nepalin kolme suurinta etnistä ryhmää ovat indoarjalaiset, tiibetinburmalaiset ja Nepalin alkuperäisväestö, joka taas koostuu lukuisista pienemmistä ryhmistä.

Näyttävä, kullattu Buddha Shakyamuni. Pronssiseoksesta valettu Buddha istuu vajraparyankasanassa, kaksinkertaisella lootus-valtaistuimellaan. Shakyamunin oikea käsi on kohotettu rinnan korkeudelle abhayamudrāan. Vasen käsi on aavistuksen alempana vitarkamudrāssa. Buddhalla on yllään ihonmyötäinen, tasaisesti laskeutuva saghati. Se on laskostettu huolellisesti vasemmalle olkapäälle ja jättää oikean olkapään ja rinnan paljaaksi. Sanghatin koristeelllinen helma leviää kauniisti Buddhan taitettujen polvien eteen.

Vitarka (opetus tai keskustelu) mudrāa käytetään buddhalaisessa ikonografiassa kuvaamaan dharman välittämistä. Buddhalaisuudessa dharma merkitsee Buddhan ja muiden valaistuneiden opettamaa oppia eli kaikkia niitä opetuksia, jotka auttavat ihmistä kehittymään kohti valaistumista. Dharma esiintyy aina kahdeksanpuolaisen rattaan tai pyörän muodossa (dharmachakra). Vitarkamudrāssa peukalon ja etusormen kärjet koskettavat toisiaan muodostamalla kehän, jonka läpi Buddhan opetukset kulkevat loputtomana virtana. Sanskritiksi sana Abhaya tarkoittaa pelon poissaoloa. Abhayamudrā symboloi muun muassa pelon voittamista (seuraamalla Dharmaa) rauhaa, turvaa ja ystävällisyyttä. Abhayamudrā muodostetaan aina oikealla kädellä.

Buddhan ovaaleilla kasvoilla on seesteinen ilme. Kulmat kohoavat kauniiksi kaariksi ja niiden alla on mantelinmuotoiset, alasluodut silmät, jotka heijastavat sisäänpäin kääntynyttä henkistyneisyyttä. Huulet ovat kapeat ja suupielet kaartuvat hienoiseen hymyyn. Nenä on suora ja symmetrinen. Buddha Shakyamunin pitkät, venytetyt korvalehdet symboloivat henkistä valaistumista. Ne viestivät siitä, että luopuessaan maallisesta rikkaudesta, Siddhartha otti pois raskaat korvakorunsa. Buddhan hiukset on muotoiltu kauttaaltaan pienille hiuskiehkuroille. Pään päälle koottu unisha viittaa syvään viisauteen ja sen keskeltä nousee lootuksen nuppua muistuttava chintamani.

Taidokkaasti valettu ja viimeistelty Buddha Shakyamuni on erittäin hyvässä kunnossa. Pohjalevy on kuparia ja siinä lehtikuvioinen lyöte. Iänmukaista kulumaa ja korroosion jälkiä. Kultaus on kulunut paikoitellen pois. Likaa ja pölyä. Kooltaan noin 20,0cm x 13,0cm x 9,7cm. Paino n. 1098g.