Seremoniallinen päähine "Bamileke"

195 €

Bamileke-kansa, Kamerun, 1900-luku, yksityiskokoelmasta Suomesta.

Kamerunin vehreillä ruohotasangoilla elää suuri joukko eri sukulaiskansoja. Nämä useat etniset ryhmät voidaan karkeasti jakaa kokonsa ja sijaintinsa puolesta kolmeen eri ryhmään ja näiden pienempiin alaryhmiin. Suurimmat ovat Bamileket, Bamenda Tikarit ja Bamumit. Bamileket harjoittavat elinkeinonaan maanviljelyä, kasvattaen etupäässä maissia, pähkinöitä sekä jamssia. Karjaa, kuten vuohia ja kanoja kasvatetaan myös pienimuotoisesti. Naisten katsotaan saattavan maan hedelmälliseksi, joten he ovat vastuussa viljelystä ja sadonkorjuusta, miesten raivatessa peltoja viljelykuntoon. Lisäksi miehet metsästävät, rakentavat asumukset ja tekevät puu- ja käsitöitä.

Bamileket uskovat yhteen luojaan tai jumalhahmon (nimeltään Si), unohtamatta kuitenkaan esi-isien henkiä. Bamileket harjoittavat muiden ruohotasankojen kansojen ohella esi-isä-henkien palvontaa ja uskovat että nämä henget ruumiillistuvat menehtyneiden esi-isien pääkalloissa. Tämän vuoksi monilla suvun vanhuksilla on hallussaan esi-isien kalloja. Mikäli kalloa ei ole säilötty oikein, esi-isä-hengellä ei ole paikkaa johon asettua ja uskotaan että henki saattaa tällöin aiheuttaa perheelle ongelmia ja murhetta. Esi-isien henkiä lepytellään erilaisin seremonioin ja rituaalein. Koska pääkallo ja pää yleisesti edustaa esi-isiä, on nämä kuvattu usein naamioihin ja muihin koristeltuihin käyttöesineisiin.

Kaunis Bamileke-kansan seremoniallinen päähine on hyvässä kunnossa. Rottinkirunko on koristeltu kaurikotiloilla, värikkäillä lasihelminauhoilla ja päällystetty tämän jälkeen jälkeen savella tai mudalla. Päähineestä lähtee kasvikuidusta punottu pitkä "häntä", jonka kärkeen on solmittu kookas kotilo. Päähineen sivussa kotiloilla reunustettu punaisen huovan kappale. Iänmukaista kulumaa ja seremoniallisen käytön jälkiä. Upea, karkea patina. Kooltaan noin 13,0cm x 21,0cm x 20,0cm. Teline ei kuulu kauppaan.